Woonadvies.

Preview op Batibouw: een extra dunne open haard

Een enorme kachel in je woonkamer, dat is verleden tijd. Nadat je computerscherm en je tv-scherm al een stuk dunner werden, krijgt nu ook je kachel een serieuze facelift. Het resultaat is een open haard met 88 cm hoogte, 43 cm breedte en 20 cm dikte. Zeker als je wat kleiner woont, dan is elke centimeter die je bespaart meer dan welkom. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat deze extra dunne ‘Parallel‘ haard extra veel volk lok op Batibouw 2013, waar hij voor het eerst werd voorgesteld.

Op Batibouw waren wij duidelijk niet de enigen die geïnteresseerd waren in deze nieuwe haard. Een heuse menigte verzamelde zich rond de ‘slimline’ kachel van Parallel. We slaagden er uiteindelijk toch in om de fabrikanten enkele vragen te stellen over de kleinste houtkachel op de markt.

Genomineerd voor de Batibouw Eco Award

Onder bepaalde voorwaarden is verwarmen met een houtkachel beter voor het milieu dan verwarmen met gas of met mazout:

  • Gebruik alleen droog hout om te verwarmen.
  • De houtkachel moet een rendement van minimum 80% hebben, de warmte mag dus niet ontsnappen via de schoorsteen.
  • Een optimale verbranding is vereist, zodat de uitstoot van schadelijke stoffen beperkt wordt.

Met een rendement van 85% en een CO2 uitstoot van 0,1 %, was de nominatie van deze haard voor de eco award op Batibouw meer dan verdiend. Bovendien wordt de haard in België geproduceerd, waardoor de transportkosten en de invloed op het milieu beperkt worden. Tot slot zijn alle elementen van de kachel recycleerbaar!

De charme van een open haard gecombineerd met het rendement van een houtkachel

Daar waar een moderne houtkachel een rendement haalt van meer dan 80%, is dat bij een open haard slechts 20%. Maar een open haard heeft natuurlijk een enorme charme, waar een houtkachel niet tegenop kan.

De uitdaging waar fabrikanten van houtkachels vandaag dus voorstaan, is de charme van een open haard combineren met het rendement van een houtkachel. Rudy Cyris lijkt daar met zijn Parallel haard in geslaagd te zijn.

De Parallel open haard ziet er niet alleen bijzonder fraai uit, hij is ook bijzonder efficiënt. Hij heeft een vermogen van 1,5 tot 7 KW. Je kan er een ruimte van 70 tot 300 m³ mee opwarmen. Bovendien heb je voor deze open haard erg weinig hout nodig, waardoor hij in gebruik een stuk goedkoper uitvalt dan de open haarden van concurrenten.

Wil je deze open haard in huis halen, dan betaal je daar 1570 euro voor, exclusief btw. Het is een kleine prijs voor een moderne, fraaie open haard die erg efficiënt is en waarmee je gegarandeerd spaart op je energiefactuur.

04/03/2013

One Reply to “Preview op Batibouw: een extra dunne open haard”

Aamax bvba Frank De Keersmaecker
Aamax bvba Frank De Keersmaecker

Geachte, via deze weg wensen wij te informeren naar de mogelijkheden dealer te worden van uw “Parallel” kachels. Onze toonzaal is gevestigd in Zoersel, Zandstraat 44 en buiten onze NunnaUuini speksteenkachels zouden we graag uw Parallel kachel in het programma opnemen. Vriendelijke groet, Frank De Keersmaecker 0476 37 01 96.

Uw vragen of opmerkingen bij dit artikel

Vorige artikel
Nieuwe energienormen vanaf 2014: combineer een warmtepomp met airco
Volgende artikel
Témoignage clé-sur-porte : Mr et Mme Simons-Van der Bel