Woonadvies.

Soorten ramen, enkele tips

Ramen brengen natuurlijk licht in de woning en zorgen voor verluchting. Er zijn verschillende soorten ramen op de markt, uitgevoerd in verschillende materialen en met verschillende openingswijzen. Het komt erop aan om te kijken welk raam het best bij jouw dagelijkse gewoontes past, en voor ramen te kiezen waarmee je de woning gemakkelijk kan verluchten en die je gemakkelijk kan onderhouden.

Verschillende soorten ramen: de voor- en nadelen

 • Vast raam. Dit type raam kan je gemakkelijk installeren en heeft geen bewegende delen, wat de ramen ook inbraakveiliger maakt. Omdat de ramen niet openen, ligt de kostprijs ook lager. Toch heeft dit type raam ook enkele nadelen. Zo kan je het raam niet gebruiken om de ruimte te verluchten en het is moeilijker om het raam langs de buitenkant te poetsen. Dit type raam maakt het ook heel moeilijk om rolluiken langs de binnenzijde schoon te maken.
 • Opendraaiend raam. Deze ramen kunnen naar binnen of naar buiten opendraaien dankzij scharnieren aan de zijkant. De ramen zijn gemakkelijk te reinigen en handig om grote voorwerpen in de woning te brengen. Zeker als je op de eerste of tweede verdieping woont, is dit een voordeel. De ramen hebben wel enige ruimte nodig om open te gaan. Tip: ramen die naar binnen opendraaien zijn het makkelijkst te reinigen.
 • Kipramen of valramen. Dit zijn ramen die naar binnen openvallen bij het openen, dankzij scharnieren die aan de onderkant van het raamprofiel zijn bevestigd. De ramen zijn inbraakveiliger dan opendraaiende ramen en ze laten toe om ook bij regenweer de ruimte langdurig te verluchten. Maar dit systeem laat het niet toe om de ramen langs de binnenzijde te reinigen, wat vooral lastig is bij ramen op de verdieping. Een kipraam neemt bovenaan ook ruimte in, waardoor het lastiger is om gordijnen te hangen.
 • Draai-kipraam. Deze ramen combineren de voordelen van het draaisysteem en het kipsysteem, wat meteen ook de grote populariteit van dit type ramen verklaart. Helaas is dit ook de duurste optie.
 • Hefschuifraam. Een schuifraam wordt vaak gekozen voor een terras of een balkon. Ze nemen geen plaats in en kunnen zonder dorpel geplaatst worden. Dit type raam is wel duurder dan een opendraaiend raam.
 • Vouwraam of plooiramen die je over de volledige lengte van de muur kan openschuiven.

Soorten materialen

 • Houten ramen. Traditioneel worden ramen van hout gemaakt. Dit is een natuurlijk product en de kostprijs ligt lager dan bij andere materialen. Bovendien heeft hout een warme en natuurlijke charme. Hout isoleert goed, zowel thermisch als akoestisch. Maar hout heeft echter wel regelmatig een aangepaste behandeling nodig. Als je hout goed onderhoudt kan het jarenlang meegaan.
 • Aluminium ramen. Aluminium ramen zien we vaak terug in moderne woningen en kan gebruikt worden voor grote ramen. Aluminium is duurzaam, vergt weinig onderhoud en is thermisch zeer isolerend. De kostprijs ligt echter wel iets hoger.
 • Pvc ramen. Pvc is een populaire keuze voor ramen, omdat de prijs nog lager ligt dan die van hout. De kleuren kan je zelf kiezen, het materiaal is krasbestendig en zeer onderhoudsvriendelijk.
 • Stalen ramen. Roestvrij staal is sterker dan aluminium, waardoor het materiaal zeer duurzaam wordt. Staal is ook een uitstekende isolator en je kan er grote ramen mee maken. De kostprijs ligt echter wel een stuk hoger dan voor de andere materialen.

 

Onderhoud ramen

Ramen moeten weer en wind doorstaan, en ook regenwater, vocht en zonneschijn zullen de ramen niet sparen. Het onderhoud van de ramen wordt afgestemd op het materiaal.

 • Houten ramen. Houten ramen moet je elke vijf jaar opnieuw schilderen. Je moet dan de oude verf verwijderen, eventuele barsten herstellen met stopverf en de ramen opnieuw verven of beitsen. In een volgende fiche leggen we uit hoe het moet. Al het nodige materiaal vind je bij jouw doe-het-zelfzaak.
 • Aluminium en pvc ramen vergen nagenoeg geen onderhoud. Je moet de ramen regelmatig reinigen met zeepwater en een doek of met behulp van een tuinslang. Voor pvc mogen absoluut geen oplosmiddelen gebruikt worden, want dan beschadig je de toplaag. Ook sponsen met een schuurlaag kan je beter vermijden.
26/09/2012

Uw vragen of opmerkingen bij dit artikel

Vorige artikel
Bouwen met sleutel-op-de-deur, een getuigenis
Volgende artikel
Verhuist Gert Verhulst naar een villa van 6,5 miljoen?