Woonadvies.

Energieneutraal bouwen en betaalbaar wonen boven op Batibouw 2014!

Batibouw vindt dit jaar plaats van donderdag 20 februari tot en met zondag 2 maart 2014. De grootste bouw- en renovatiebeurs van België richt haar pijlen deze editie op drie thema’s: (bijna) energieneutraal bouwen, betaalbaar wonen en hout. We geven graag een woordje uitleg bij elk van die thema’s …

De drie grote thema’s van Batibouw 2014

1) Bijna-energieneutraal bouwen

Europa bepaalt dat vanaf 2021 alle nieuwe gebouwen bijna-energieneutraal moeten zijn. Zogenaamde BEN-woningen verbruiken een minimum aan energie voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water en halen hun energie uit hernieuwbare bronnen. In België is er ongetwijfeld nog een pak werk aan de winkel om deze Europese doelstelling te bereiken. Wat betekenen die veranderingen voor de bouwer? En vooral: wat gaat het ons kosten?

2) Betaalbaar wonen

Investeringen in groener en duurzamer (ver)bouwen zijn ongetwijfeld een verstandige keuze. Betere isolatie en meer hernieuwbare energie zijn op termijn een goede zaak voor de portefeuille én voor het milieu. Maar wat met de initiële investering? Strengere energievereisten maken die ongetwijfeld hoger. Uiteraard kan het niet de bedoeling zijn dat de bouwkriebels bij de Belg gaan verdwijnen. Verstandige fiscale stimulansen – waaronder een vernieuwde of aangepaste woonbonus – spelen hier een cruciale rol. De federale regering besliste recentelijk alvast het fiscale voordeel van de woonbonus om te gaan zetten in een belastingvermindering. Batibouw tracht de discussie rond betaalbaar wonen opnieuw aan te zwengelen.

3) Hout: authenticiteit troef

Daarnaast staat Batibouw 2014 ook in het teken van hout. Dat is immers aan een niet te stuiten opmars bezig. Het is een materiaal dat perfect past bij onze hang naar authenticiteit. Hout lééft en staat voor een warme sfeer, een ‘vintage’ look en ambachtelijkheid. De toepassingen zijn ontelbaar; als geliefkoosd meubelmateriaal, in de keuken als werkblad, in vloeren en wanden én als constructiemateriaal voor nieuwbouw en renovatie.

Praktische info

Batibouw 2014

Data: Van 20 februari tot en met 2 maart 2014

Adres: Brussels Expo – Belgiëplein 1, 1020 Brussel

Toegang:

  • Tickets online – 11 euro/dag
  • Tickets kids online – 5,5 euro/dag
  • Toegang publiek – 12 euro/dag
  • Kinderen 6-12 jaar – 6 euro
  • Toegang professionele dagen – 40 euro (twee dagen)
09/12/2013

Uw vragen of opmerkingen bij dit artikel

Vorige artikel
Kerst 2013: kerstdecoratie tips voor een sfeervol interieur
Volgende artikel
Bouw een sleutel-op-de-deurhuis en krijg een gratis keuken!