Woonadvies.

Energieleveranciers vergelijken: de goedkoopste en de groenste

Het energievraagstuk krijgt de laatste tijd veel aandacht. Heel wat mensen zijn bekommerd om de stijgende energieprijzen en zien de cijfers op hun factuur de hoogte in gaan. Ook groene energie komt meer en meer op het voorplan. Wij zetten de goedkoopste en de groenste energieleverancier op een rijtje.

Verschillende factoren spelen een rol

Energieleveranciers vergelijken is in België geen evidente zaak aangezien de aangeboden diensten en services dikwijls per leverancier sterk verschillen. De prijsverschillen zijn navenant en in vele gevallen afhankelijk van de manier waarop de energie wordt opgewekt. De meeste energieleveranciers bieden een mix van traditionele en hernieuwbare energiebronnen. Bovendien oefent ook de locatie een invloed uit.

Vind zelf de goedkoopste energieleverancier

Omdat de energieprijzen van zoveel (persoonlijke) factoren afhankelijk is, doe je er goed aan om zelf de proef op de som te nemen. Zo kom je te weten welke leverancier voor jou het meest voordelig is. Op de site van de VREG (Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt) kan je de V-Test afleggen en daarmee de goedkoopste energieleverancier vinden op maat van jouw situatie. Ook Test-Aankoop biedt de mogelijkheid om de tarieven van de energieleveranciers te vergelijken.

Lijst met de goedkoopste energieleveranciers

De VREG is een objectieve instantie die elk jaar de energieleveranciers met een vergunning controleert. De organisatie heeft een rangschikking opgemaakt met de goedkoopste energieleveranciers. Hieronder vind je de top tien. Dit geeft een beeld van de tarieven, maar het is geen bindende rangschikking. Zoals vermeld, kan de situatie per gezin en per regio sterk verschillen.

 1. Nuon
 2. Eneco
 3. Essent
 4. Lampiris
 5. Octa+
 6. Luminus
 7. Belpower
 8. Ecopower
 9. Wase Wind
 10. Electrabel

Wie zijn de meest ecologische aanbieders?

Ook Greenpeace doet elk jaar een onderzoek om energieleveranciers te vergelijken. Het klassement van alle elektriciteitsleveranciers in België geeft een beeld van hoe groen de energieleveranciers werkelijk zijn. Zo kunnen consumenten die het milieu een warm hart toedragen beter hun keuze maken. De energiemix, het investeringsbeleid en de elektriciteitsproductie worden vergeleken. Het resultaat is een rapport met een score op 20.

 1. Ecopower, Energie 2030, Wase Wind: 20/20
 2. Eneco: 17/20
 3. Belpower, Ebem en Lampiris: 13/20
 4. Octa+: 12/20
 5. Nuon/Eni: 8/20
 6. Electrabel en Essent: 7/20
 7. Luminus: 6/20
14/11/2012

2 Replies to “Energieleveranciers vergelijken: de goedkoopste en de groenste”

Angel lemaire
Angel lemaire

We zijn op zoek naar een nieuwe elecriciteitsleverancier .zou u ons hiermee kunnen helpen?

Uw vragen of opmerkingen bij dit artikel

Vorige artikel
Beamer kopen? Kies de juiste projector voor je home cinema
Volgende artikel
Stedenbouwkundige voorschriften in België