Tijdloos wonen: doorstaat tijd en trends

Tijdloos wonen is simpel. Eigenlijk is er vooral één  gouden regel voor een tijdloos interieur: laat trends en rages links liggen. Het gaat erom dat je een blijvend karakter creëert. Een interieur dat jaren later niet oud en passé oogt. Een interieur dat een hedendaagse en stijlvolle uitstraling heeft.

Tijdloos wonen: een vleugje klassiek

Om een tijdloos karakter aan je interieur te geven, kun je werken met klassieke elementen. Die kunnen weelderig of strak zijn. Neem bijvoorbeeld de klassieke Griekse  architectuur als inspiratiebron – denk: robuuste zuilen, geometrische motieven, maar ook rijkelijk versierde lijstwerken en statige bustes.

Klassieke, tijdloze kleuren

Beige, grijs en gebroken wit zijn typische klassieke kleuren. Ze geven een zacht en tijdloos karakter aan je interieur. Een tijdloos interieur met zachte kleuren is de perfecte achtergrond voor levendige kunstwerken en antieke meubels.

Essentiële elementen voor een tijdloos design

Kies je voor een tijdloos interieur, dan hou je het best rekening met deze tips.

  • Werk met natuurlijke materialen in je tijdloze interieur. Hout, steen en natuurlijke vezels zoals wol en katoen zijn ideaal.
  • Een tijdloos interieur is functioneel, simpel, maar met oog voor detail. Bogen, grote deuropeningen en lijstwerk accentueren je tijdloos design.
  • Tijdloos wonen is strak en gestructureerd. Meubels en accessoires kies je uit in verhouding tot de oppervlakte van de ruimte. Niet te groot zodat ze alle aandacht vragen, maar ook niet te klein zodat ze onbelangrijk lijken.
  • Tijdloos wonen is een kwestie van zoeken. Er is niks mis met een beetje ‘trial and error’, tot je de combinaties vindt die werken voor jouw wooninrichting.

Gebruik strakke lijnen en vormen, en vermijd drukke patronen en uitbundige designstukken. Bij tijdloos wonen geldt de regel: ‘less is more’. Wil je patronen? Kies voor gestreepte of geruite patronen.

Gebruik klassieke kleuren zoals beige, grijs en gebroken wit. Het zijn sterke toonzetters in tijdloze interieurs. Kleuren zoals donkergroen, mariniersblauw of zwart gaan goed samen met deze neutrale kleuren. En zulke kleurencombinaties doorstaan moeiteloos de tand des tijds.

Vermijd felle trendkleuren. Ze zijn dan wel levendig en geven energie, maar ze zijn ook dominant en je raakt ze vaak snel beu..

Tijdloos wonen in een eclectische interieurmix

Net zoals voor je kleding geldt ook voor je interieur dat sommige stukken beter bij elkaar passen dan andere. In een tijdloos interieur mix je moderne en klassieke elementen om tot een mooi en neutraal geheel te komen.

Gebruik antieke meubels als blikvangers, maar hang daarboven een kleurrijk abstract schilderij op.  Een eenvoudige en smaakvolle manier om klassiek en modern samen te laten vloeien in je interieur. Bang dat je dat abstracte kunstwerk beu wordt? Dan kun je overwegen om je aan te sluiten bij een kunstuitleendienst, zodat je vaker kunt afwisselen zonder dat het een al te dure hobby wordt!

Tijdloos wonen gaat over balans en structuur creëeren in je interieur, met elementen uit alle tijdvakken en stijlen. Denk functioneel en overdrijf niet, want: minder is meer, in dit geval.