Outdoor - Zwembaden & vijvers

Zwembadwater behandelen: tips & tricks

Een goeie waterbehandeling is van groot belang om de kwaliteit van het zwembadwater optimaal te houden. Want in een buitenzwembad komen hoe dan ook organische stoffen terecht die je zwembad troebel maken en zwemmen allesbehalve aangenaam. Ontdek hier tips om zwembadwater te onderhouden.

Zwembadwater: waterkwaliteit testen

Als je de kwaliteit van je zwembadwater optimaal wil houden dan moet je regelmatig een analyse uitvoeren. De belangrijkste criteria zijn: chloorgehalte, pH-waarde en hardheid van het water. Voor de analyse gebruik je speciale teststrips of digitale meters. Wanneer de kwaliteit niet voldoende is, kan je de nodige chemische middelen aan het zwembadwater toevoegen. Begin met de pH-waarde of de zuurtegraad die in ideale omstandigheden tussen 7,2 en 7,6 ligt.

Zwembadwater ontsmetten

Zwembadwater moet ontsmet worden want anders kan het je gezondheid schaden en bijvoorbeeld irritatie aan je ogen of luchtwegen veroorzaken. Door de juiste ontsmettingsmiddelen te gebruiken, krijgen ziektekiemen en bacteriën geen kans. De meest gebruikte zijn:

  • Chloor: kiemdodend en anti-oxiderend. Een juiste dosering gebruiken is de boodschap.
  • Actieve zuurstof: huidvriendelijk alternatief voor chloor.
  • Broom: tegen bacteriën, virussen en schimmels.

De juiste filterinstallatie

Een filterinstallatie is onmisbaar om het zwembadwater zuiver te houden. Er zijn verschillende soorten filterinstallaties op de markt. De meest gebruikte is een zandfilter. Het water wordt door een pomp aangezogen. Het zand houdt het vuil tegen en vangt het op. Een patroonfilter is een goedkoper alternatief voor een zandfilter, maar vergt meer onderhoud.

Grof vuil uit het zwembadwater halen

Een filterinstallatie verwijdert jammer genoeg niet al het vuil. Grof vuil zoals bladeren moet je zelf met een schepnet uit het water halen. Voor fijne deeltjes gebruik je een vlokkingsmiddel (in tabletvorm) dat de deeltjes doet samenklitten zodat ze door de filterinstallatie kunnen. Wil je het zwembad grondig reinigen? Dan gebruik je een bodemzuiger die zich automatisch over de bodem van het zwembad voortbeweegt.

25/04/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Scandinavisch Design bij Moose in the City
Volgende artikel
Un humidificateur d’air : pour une atmosphère plus saine