Outdoor - Zwembaden & vijvers

Je zwembad winterklaar maken: hoe begin je eraan?

Nu de dagen weer serieus beginnen te korten en de winter al regelmatig een stevige prik uitdeelt, moeten we het zwembad winterklaar maken. Maar hoe doe je dat precies en waar moet je op letten? We lijsten het even voor je op zodat je je zwembad met een gerust gemoed kunt laten overwinteren.

Niet leegmaken

Maak zeker niet de fout om het zwembad volledig leeg te laten lopen voor de winter. De kans bestaat dan immers dat de muren – zeker als je een gemetselde kuip hebt – inzakken onder het gewicht van het stijgende grondwater. Bovendien zijn er nog tal van andere voordelen als je het water behoudt: je bespaart geld voor het water, je hoeft het bad niet handmatig te kuisen én je zwembad is vlugger klaar voor de zomer.

Filters reinigen

Je zwembad winterklaar maken doe je van zodra de temperatuur van het water zakt tot onder de 15 graden. Zuig de bodem schoon en laat de filter een dag aanstaan. Als dat gebeurd is, kun je de filters grondig reinigen. Er zijn speciale filterreinigers in de handel verkrijgbaar om dit werkje op te knappen.

Waterbehandeling

Nu kun je het water een ‘winter proof’-behandeling geven met een speciaal product. Zo kun je je water goed houden tijdens het voorjaar. Als je product is toegediend, laat de filter dan nog een tweetal uren zijn werk doen en laat het water vervolgens zakken tot zo’n twintig centimeter onder het waterniveau. Vergeet ook de skimmers niet grondig te reinigen. Zorg dat er ook voor dat er geen water meer in je leidingen zit. Zo voorkom je dat die kapotvriezen.

Liner

Is je water gezakt? Reinig dan je liner nog eens grondig. Het is nu tijd om je zwembad af te dekken met een dekzeil. Je kunt nu op je beide oren slapen: je zwembad zal de winter goed doorstaan. Al wat je nu nog rest, is wachten … Tot volgende zomer!

07/10/2013

Vragen en opmerkingen

Z
ZwembadenExpert

Wellicht ook interessant: E-book Zwembad winterklaar maken. Hier aanvragen: http://www.zwembadenexpert.nl/download-boekje

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Zelf kruiden kweken? Gooi je wijnkurken dan niet weg!
Volgende artikel
Bis, dé bouwbeurs: van 5 tot 13 oktober 2013