Outdoor - Zwembaden & vijvers

Hou je zwembad proper! Welke zwembadafdekking kiezen?

Tijdens warme dagen biedt een eigen zwembad een aangename verkoeling, maar helaas is het in België niet elke dag zomer. Op dagen dat het te koud is om te zwemmen, doe je er goed aan om je zwembad af te dekken. Op die manier hou je het water proper, zodat je de volgende keer kan genieten van een proper zwembad. Hoe kan je je zwembad voldoende afdekken? Welke soorten zwembadafdekkingen zijn er op de markt?

Zwembad afdekken met een afdekzeil

Om je zwembad af te dekken, kan je kiezen uit verschillende materialen en systemen. Misschien wel de meest gebruikte methode is het afdekzeil. Zoals de naam doet vermoeden, zal je in deze methode je zwembad afdekken met een zeil. Er bestaan echter verschillende zeilen voor de zomer en de winter.

Zomerafdekzeil

Afdekzeilen voor de zomer zorgen er vooral voor dat de temperatuur van het zwembad niet te fel afkoelt. Een afdekzeil leggen over je zwembad kan het warmteverlies met zo’n 80 à 85% reduceren. Het rendement van zo’n afdekzeil hangt vooral af van de dikte van het zeil.

Noppenfolie

Zomerafdekkingen komen vaak voor in de vorm van een noppenfolie. De folie kenmerkt zich door de noppen op het oppervlak. Deze folie is er op voorzien om de warmte van de zon door te geven aan het zwembad. Hierdoor wordt je zwembad nog extra verwarmd.

Foamafdekking

Naast de noppenfolie kan je ook kiezen voor een foamafdekking. Dit soort afdekking is iets duurder dan de noppenfolie, maar kwalitatief wel iets beter. De foamafdekking heeft geen noppen, en werkt net iets anders.

Winterafdekzeil

Afdekzeilen voor de winter zorgen dan weer voor de nodige bescherming tegen bladeren en eventueel ook neerslag tijdens de wintermaanden. Een afdekzeil voor de winter, of winternet, bestaat dikwijls uit poly ethyleen, een stevig materiaal dat waterdoorlatend is, maar wel vuil en dieren uit het zwembad houdt. Door het zwembad in de winter af te dekken, ben je de volgende zomer veel sneller terug opgestart.

Afdekzeil voor de 4 seizoenen

Naast een speciaal afdekzeil voor de zomer en de winter, kan je ook kiezen voor een afdekzeil dat in alle 4 seizoenen te gebruiken is. Deze 4 seizoensafdekzeilen laten in de zomer de warmte van de zon door, en houden in de winter het licht tegen, zodat algen en bacteriën geen kans maken.

Zwembad afdekken met lamellen

Een zwembad is naast een afdekzeil ook af te dekken met lamellen. Een lamellenafdekking is de beste zwembadafdekking op vlak van kwaliteit, veiligheid, comfort en uitstraling. Lamellen werken vaak automatisch, met behulp van een afstandsbediening. Dit heeft tot gevolg dat dit een heel energiezuinig systeem is, dat optimaliseert op vlak van onderhoud en veiligheid.

24/07/2013

Vragen en opmerkingen

S
Sonja

Ik ben op zoek naar een winter dekzeil voor mijn zwembad van 5×10 meter.
Kunt u mij laten weten welke mogelijkheden u te bieden heeft/ de kosten zijn?
Graag verneem ik een reactie van u.
Vriendelijke groet.

MS
Micheline Steels

Beste, wij hebben een zwembad van 10m op 4m en willen hiervoor een gemotoriseerd afdekzeil, Kan u ons enige info geven, alsook een raming van de kostprijs? Dank. Beleefde groeten
Biosstraat 7 B 9830 St.Martens Latem België

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Windlichtjes voor meer sfeer op het terras of in de tuin
Volgende artikel
Genieten van de natuur in je eigen zwemvijver