Interieur - Badkamer

Badkamer ontwerpen bij een fysieke beperking

Badkamerinrichting is sterk geëvolueerd de laatste jaren. Ze worden vandaag de dag beschouwd als bron van algemeen welzijn en ontspanning en nemen bijgevolg een belangrijke plaats in ons dagelijks leven in. Door ouderdom of handicap kan het belangrijk zijn om de badkamer toegankelijker en veiliger te maken. Enkele tips voor badkamer ontwerpen voor mensen met een fysieke beperking…

Voor wie zijn er aangepaste badkamers ?

De vergrijzing van de bevolking, het verlangen van personen met beperkte mobiliteit naar een grotere zelfstandigheid en een grotere aandacht voor de veiligheid van kinderen zijn belangrijke factoren die meer en meer meespelen in de badkamer inrichting. Er wordt tegenwoordig dan ook veel meer aandacht besteed aan de noden van iedereen en je kan gemakkelijker aangepaste badkamermeubels vinden op de markt.

Badkamer ontwerpen voor mensen met een fysieke beperking: wat heb je nodig?

Aangepaste badkamer ontwerpen moeten eerst en vooral beantwoorden aan enkele veiligheidscriteria. Elke persoon en ook elke handicap zijn anders. Het is dus van kapitaal belang dat iedereen over de gepaste badkamermeubelen beschikt. Sanitair moet vandaag de dag praktisch in gebruik en vooruitstrevend zijn en wordt zo ontworpen dat zowel kinderen, grote mensen, oudere mensen als personen met een beperkte mobiliteit ten volle van hun badkamer kunnen genieten.

We focussen op enkele aangepaste meubelstukken

  • De douche

Voor sommige mensen kan het vermoeiend en oncomfortabel zijn om rechtop in de douche te staan. Een opklapbaar douchezitje kan echter makkelijk aan de douchewand bevestigd worden. Zo zal het voor deze personen makkelijker en veiliger worden om hun lichaam te verzorgen. Om vallen te verkomen kies je als douchebodem best voor een antislip oppervlak (acrylverf) of een betegelde vloer met voegen. Hetzelfde geldt voor de badkamervloer, die kan je best met badkamertegels bekleden.

  • De WC

Plaats je een WC in de badkamer, dan moet je jezelf minder verplaatsen en kan je vallen vermijden. We raden aan om leuningen bij het invalidentoilet te plaatsen, zo kan men zich indien nodig met de armen behelpen om te gaan zitten of weer op te staan. Er bestaan eveneens WC’s die verstelbaar zijn in hoogte.

  • De wastafel

Wastafels moeten ook zittend of door personen in rolstoel gebruikt kunnen worden, voorzie dus voldoende lege ruimte onder de wastafel. Deze functionele lavabo’s kan je makkelijk vinden in de handel. Er bestaan zelfs ook design wastafels voor invaliden. Daarnaast zijn er ook verstelbare badkamerspiegels die zowel door kleine als grote personen gebruikt kunnen worden.

Wat je ook zoekt, er staan altijd experts klaar om jou verder te helpen en voor jou betaalbare badkamers te ontwerpen.

17/02/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Tom De Soete, ingenieur architect
Volgende artikel
De werkbladdampkap, voor een strak kookeiland