Bouw & Reno

Woningwaarde verhogen met een tuin

Duurzame-tuin-aanleggen

Veel mensen wensen een eigen tuin waarin ze lekker kunnen genieten in de zon, waarin de kinderen kunnen spelen en waarin ze ’s avonds met een hapje en een drankje kunnen relaxen. De kans is groot dat een tuin ook een meerwaarde biedt voor potentiële kopers. Tips om je woningwaarde te verhogen door middel van de tuin? Die lees je hier!


Gastblogger Mirthe schrijft met veel plezier over woon- en interieurstyling. In het dagelijkse leven is zij vooral bezig met nieuwe woontrends.

Ontdek alle gastblogs op Inspirerend Wonen of meld je zelf aan om te bloggen!


Tuin zorgt voor waardestijging

Tuin-waardestijgingDe waarde van huizen zonder tuin is vaker lager dan huizen met tuin. Dat heeft natuurlijk te maken met de grootte van het perceel. Maar ook de verzorging van de tuin is belangrijk. Bij een keurig verzorgde tuin is de schatting in waarde van het huis doorgaans hoger. Het gaat hierbij om de eerste indruk die men krijgt van de tuin: een verwilderde tuin zal niet bevorderend werken voor de verkoop van het huis.

Als je er weinig tijd in wil stoppen of geen zin hebt om de tuin helemaal op te knappen, dan is het ook mogelijk om de tuin leeg te maken of volledig in te zaaien met gras. Hierdoor kunnen potentiële kopers zelf zien en beslissen wat ze ervan willen maken.

Je kunt de woningwaarde ook flink verhogen door er luxeartikelen, zoals een jacuzzi of zwembad, te plaatsen.

De inrichting van de tuin

Het is natuurlijk mogelijk om je tuin helemaal naar eigen wens in te richten. Schets je eerst een goed beeld van wat je wil veranderen. Om te beginnen moet je bedenken waarvoor je de tuin wil gebruiken. Heb je behoefte aan een groot terras, veel bergruimte of leuke speelplekken voor de kinderen? Wat vind je belangrijk in de tuin? Als je graag in de zon zit, is het verstandig een plek voor het terras te zoeken waar je heel de dag profijt hebt van de zon. Vergeet ook niet na te denken over het onderhoud. Wanneer je geen groene vingers hebt, kan een hoveniersbedrijf je helpen.

Wanneer je alle wensen in beeld hebt, kun je aan de hand hiervan een indeling maken. Het helpt om je tuin te schetsen op papier om zo een effectieve inrichting te creëren. De praktische inrichting van de tuin is belangrijk voor potentiële kopers en is een middel om de woningwaarde te verhogen.

Maak je tuin duurzaam

Tegenwoordig wordt er veel gesproken over duurzaamheid. Ook je tuin kun je duurzaam aanleggen. In een eco-tuin kun je jarenlang genieten van de natuur én draag je je steentje bij aan een beter milieu. Enkele suggesties?

  • Kies voor sterke planten die lang mooi blijven en weinig onderhoud vergen.
  • Vermijd chemische bestrijdingsmiddelen.
  • Verkies duurzame klinkers of milieuvriendelijke bamboevlonders.
  • Gebruik tuinverlichting op zonnecellen.

 

21/01/2017

Jouw vragen of opmerkingen bij dit artikel

Vorige artikel
Que faire lors d’une panne de chauffage en plein cœur de l’hiver ?
Volgende artikel
Balkon: inspiratie en ideeën