Outdoor - Tuin

Wildlife lokken voor een gezondere tuin

Voor veel mensen hoort wildlife gewoon bij een tuin! Niets zo fijn als wakker worden door de vogels in je tuin of tal van vlinders die je tuin aan het verkennen zijn, toch?! Wildlife en insecten in je tuin zijn bovendien ook erg goed voor je tuin: ze houden bladluis en ander ongedierte buiten. Zijn de vogels, vlinders en kikkers ver te zoeken in jou tuin? Met deze eenvoudige tips lok je ze zo terug, en wordt je tuin weer een stuk gezonder!

Een kleurrijke tuin trekt vlinders aan

Een gezonde tuin kan niet zonder vlinders: ze zorgen voor de nodige bestuiving tussen je planten, en ze zijn bovendien een lust voor het oog. Vlinders naar je tuin lokken is niet zo moeilijk: vlinders zijn gek op kleur! Plaats dus een paar kleurrijke planten in je tuin, die veel nectar afgeven. Rode, oranje, gele en paarse planten zijn bijzonder populair bij vlinders, en ze geven je tuin meteen een kleurrijke uitstraling. Typische vlinderplanten zijn zonnehoed, marjolein, vergeet-mijn-nietje en peperboompjes.

Bijen in je tuin

Bijen zijn misschien niet meteen je favoriete dieren, maar ze zijn wel bijzonder nuttig voor de bestuiving van je planten. Net als vlinders, worden bijen aangetrokken door kleurrijke planten met een sterke geur. Bovendien zijn er verlekkerd op nectar. Typische bijenplanten zijn lavendel, vlinderstruiken, tijm, munt en marjolein. Bijen hebben ook graag verschillende planten dicht bijeen geplant, zodat ze niet te ver hoeven te vliegen van plant naar plant.

 

Niets zo heerlijk als wakker worden door de vogels in je tuin

Vogels zijn redelijk eenvoudig naar je tuin te lokken met nestkastjes en door voedsel voor vogels te voorzien in je tuin. Let wel op, hou die nestkastjes en het voedsel weg van plaatsen waar katten bij kunnen! Daarnaast lok je vogels met een divers aanbod aan planten en bomen in je tuin: fruitbomen, kleurrijke planten en wilde bloemen zullen vogels aanmoedigingen om een bezoekje te brengen aan je tuin. Tot slot zoeken vogels graag verfrissing, dus een vijver of fontein is voor hen bijzonder uitnodigend.

Kikkers, padden en andere waterdieren

Ook waterdieren als kikkers en padden houden je tuin gezond en vrij van teveel insecten. Om ze naar je tuin te lokken, heb je natuurlijk wel een vijver nodig. Die vijver hoeft trouwens helemaal niet diep te zijn, 10 tot 20 cm is reeds genoeg. Plant enkele vijverplanten en voorzie ook de nodige rotsen en stenen. Tot slot is een kiezelsteen ‘strand’ ideaal, zodat bezoekers gemakkelijk in en uit het water kunnen gaan.

Algemene tips voor een gezonde wildlife tuin

We geven je graag nog enkele algemene tips mee voor een gezonde wildlife tuin:

  • Vermijd pesticiden: pesticiden houden ongedierte buiten, maar ze houden ook diertjes als vlinders, bijen en vogels tegen, die je ongedierte maar al te graag opeten.
  • Hou je tuin niet al te netjes: dieren leven graag in het wild. Het is dus niet nodig om je tuin helemaal clean en netjes te houden, wacht gerust wat langer met het gras af te rijden en voorzie een klein stukje van je tuin waar je de natuur volledig zijn gang laat gaan.
  • Zorg voor eten en beschutting: de diertjes in je tuin hebben allemaal behoefte aan eten en beschutting. Zeker in de winter zullen ze je daar dankbaar voor zijn.
22/08/2013

Vragen en opmerkingen

J
Jolien

Wij zijn gek op vlinders in de tuin, wij hebben daarom ook een hoekje in de tuin vol met planten waar vlinders gek op zijn. Zo staat er een vlinderstruik, diverse zonnehoeden, kattenkruid, klimop en oost-indische kers.

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Tips om zelf vloerverwarming te leggen
Volgende artikel
Polkadotjes in een chique interieur