Outdoor - Tuin

Weg met die distels! Onkruidbestrijding met gas

We zijn ons meer en meer bewust geworden van het milieu en onze gezondheid, dat verklaart ook de ontwikkeling van nieuwe technieken op vlak van onkruidbestrijding zonder pesticiden. Wil je de natuur efficiënter en respectvoller behandelen? Dan moet je voor thermische onkruidbestrijding op gas kiezen!

Thermische onkruidbestrijding

Thermische onkruidbestrijding betekent dat je met een brander een hittestoot toedient aan onkruid, waardoor de celwanden barsten en de plant afsterft. Door de temperatuur van de blaadjes op te drijven tot ongeveer 70 tot 80 °C, zullen deze afsterven. Wanneer de vlammen van de thermische onkruidverdelger de plant raken, zal het water uit de plant verdampen en de proteïnes uit de cellen zullen verklonteren. De blaadjes van de planten zullen op enkele uren tijd verslappen, uitdrogen en de plant doen afsterven of verzwakken.

Waar komt de warmte vandaan ?

De meeste toestellen voor thermische onkruidbestrijding werken op propaangas. Thermische onkruidbranders op gas kunnen branders zijn met een geconcentreerde vlam, met infraroodstralen zonder vlam of ze kunnen stoom uitstoten.

Voordelen van thermische onkruidbestrijding

  • Thermische onkruidverdelging is volledig milieuvriendelijk. Gasverbranding vervuilt de bodem niet!
  • De verwarming van de bodemtemperatuur (70 tot 80 °C) is zacht en zal geen enkele negatieve impact hebben op de gezonde organismen in de bodem.
  • Thermische onkruidbestrijding met gasbrander is een gezond methode voor mens en dier.
  • Thermische onkruidbranders op gas zijn makkelijk in gebruik en heel wendbaar.

Tips bij onkruid verdelgen

  • Om risico’s op brand te vermijden, kan je een thermische onkruidbrander beter niet gebruiken op een heel droge ondergrond!
  • Gebruik ook geen thermische onkruidbrander wanneer het regent, zo vermijd je dat het product gezonde planten en grassen aantast.
  • Voor hardnekkig onkruid, zoals distels of paardenbloemen, volstaat een enkele behandeling niet om de planten te verzwakken. Om dit onkruid volledig te verwijderen, moet je de behandeling enkele malen herhalen, en dit op een tijdspanne van verschillende dagen of weken.

Onkruidbestrijders met gas

De voordelen van draagbare onkruidverdelgers zijn het gebruiksgemak en lichte gewicht. Om de gasfles makkelijk te transporteren, kan je jou een karretje of ‘weed chariot’ aanschaffen waarmee je de toestellen makkelijker kan gebruiken en hanteren. Om onkruid op opritten, terrassen, muren, voetpaden en heel kleine oppervlakten te bestrijden, kan je een buis gebruiken die jou kan helpen om de plekken waar onkruid verdelgd moet worden te lokaliseren en om heel precies onkruid te verwijderen.

Voor grootschaligere werken uitgevoerd door aannemers of gemeentes, kan je ook investeren in een grotere thermische onkruidverdelger zoals de Hoaf Weedmaster 65. Dit toestel werkt op propaan in vloeibare fase, het stuur is in hoogte verstelbaar, de achterwielen zijn opklabaar, het vermogen kan je regelen en de ontsteking is elektronisch.

 

13/04/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Hippe design kranen voor de badkamer!
Volgende artikel
De akoestiek verbeteren in jouw woning? Zo moet het!