Doe Het Zelf

Waarop letten bij het gebruik van de kettingzaag?

Een kettingzaag is een must-have voor de fervente tuinierder! Zo krijg je in een mum van tijd lastige klussen geklaard, zoals het afzagen van dikke takken of het verdelen van boomstammen in brandhout. Toch moet je zeer voorzichtig omspringen met zowel een elektrische kettingzaag als een benzine kettingzaag, want een ongeval is snel gebeurd. Wij zetten alvast enkele veiligheidstips voor een veilig gebruik van de kettingzaag op een rijtje.

Een elektrische kettingzaag of een benzine kettingzaag?

Er bestaan verschillende types kettingzagen, maar de elektrische of benzine aangedreven kettingzagen zijn de twee voornaamste.

 

De elektrische kettingzaag: Ben je op zoek naar een zaag om grote takken en afgezaagde stammen in te korten? Dan is dit type kettingzaag zeer geschikt. Het voordeel van een elektrische kettingzaag is dat die goedkoper en lichter is dan een zaag op benzine. De zaag heeft echter een beperkter vermogen en bovendien ben je afhankelijk van een stopcontact in de buurt.

 

 

 

De benzine kettingzaag: Wil je echter grotere werken uitvoeren met de kettingzaag en moet je vaak dik hout snijden, dan kies je best voor een benzine kettingzaag. Het hart van die zaag bestaat uit een motor die via een klein tandwiel de ketting doet ronddraaien over een stalen zwaard. Hiermee ben je niet afhankelijk van een stopcontact en beschik je over een groter vermogen en meer kracht.

 

 

Een veilig gebruik van de kettingzaag

Met ieder type kettingzaag moet men voorzichtig omspringen. Houd volgende veiligheidstips in het achterhoofd:

1) Draag veiligheidskledij

Gebruik vooreerst altijd veiligheidshandschoenen en een veiligheidsbril. Werk je met grote stukken hout, dan is een veiligheidshelm ook niet overbodig. Mensen die last hebben van hun gehoor, kunnen ook oorbeschermers dragen.

2) Weet wat je doet

Lees op voorhand de handleiding van de kettingzaag, zodat je weet hoe je hiermee moet omgaan. Is het de eerste keer dat je zo’n zaag gebruikt, dan is het beter dat je iemand vraagt om je te begeleiden.

3) Kijk je materiaal na

Kijk zorgvuldig na dat het materiaal dat je wenst te zagen geen nagels of schroeven bevat. Dit zou het zaagblad kunnen beschadigen. Klem het materiaal ook goed vast alvorens je begint te zagen.

4) Zaag veilig
  • Zorg ervoor dat je de kettingzaag goed vasthoudt met beide handen en hou kinderen op afstand.
  • Breng eerst een zaagsnede aan alvorens je begint te zagen. Hou de kettingzaag laag bij de grond en zaag op volle kracht om een terugslag te vermijden.
  • Zaag tak per tak.
  • Zorg ervoor dat de kabel van de elektrische zaagmachine niet in de weg zit. Zo vermijd je dat de kabel mee wordt doorgezaagd.
  • Verwijder de machine niet van het materiaal wanneer het zaagblad nog draait.

 

20/04/2012

Vragen en opmerkingen

W
wesley

dikke bomen vind ik persoonlijk gevaarlijk om maar de valsneede te maken dan 1 derde ik maak hem toch iets dieper

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Easy Rider, vernieuwende bureaustoel
Volgende artikel
De design replica’s van RetroFurnish