Outdoor - Tuin

Veilig buiten spelen: tips voor een kindvriendelijke tuin

tips voor een kindvriendelijke tuin

Als ouder of grootouder zie je je kinderen of kleinkinderen graag zorgeloos buiten spelen. Maar ongelukken zijn snel gebeurd, zeker met kinderen in de buurt. Niet zeker of jouw tuin wel veilig genoeg is? Ontdek snel onze tips voor een kindvriendelijke tuin.

1.     Een degelijke omheining is een must

Om te voorkomen dat je kind zomaar vanuit de tuin de straat op kan – al was het maar om een verloren bal te gaan zoeken – is een degelijke omheining een must. Kies bij voorkeur voor tuinschermen waar ze zeker niet over kunnen klimmen en installeer een poort die op slot kan. Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar kinderen zijn verrassend creatief als ze iets willen doen wat niet mag.

2.     Het grasperk kan niet groot genoeg zijn

Dat spelende kinderen af en toe vallen, kun je natuurlijk niet vermijden. Maar je kunt er wel voor zorgen dat ze zo zacht mogelijk terechtkomen door een groot grasperk – héérlijk om op te spelen –  aan te leggen en zo weinig mogelijk stenen en tegels in je tuin te gebruiken. Naast het zwembad is een harde antislip-ondergrond dan weer wel op zijn plaats.

3.     Verwijder giftige planten

Oudere kinderen kennen de gevaren meestal wel, maar met jonge kindjes in de buurt doe je er goed aan giftige planten uit je tuin te verwijderen. Ook stekelige planten haal je voor de veiligheid beter weg.

4.     Dek de zandbak af

Kinderen doen niets liever dan urenlang in de zandbak spelen. Maar ook de katten uit de buurt weten je zandbak al snel te vinden … Dek de zandbak dus zorgvuldig af wanneer de kinderen hem niet gebruiken.

Zelf een zandbak maken? Kinderspel!

5.     Behoud het overzicht over je kindvriendelijke tuin

Hoe kindvriendelijk je tuin ook mag zijn, het blijft belangrijk om altijd een oogje in het zeil te kunnen houden. Plaats speeltuigen dus op een plek waar je ze goed kunt zien vanuit je keuken of woonkamer.

24/09/2017

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Design in de keuken: ken je deze klassiekers van Alessi al?
Volgende artikel
Spetterpret! Topideeën voor de spatwand in je keuken