Outdoor - Tuin

Van vetbolletje tot kasten: zo help jij de dieren in jouw tuin overwinteren

eekhoorn in tuin

De winter… niet bepaald het favoriete seizoen van vele mensen. En ook voor de diertjes wordt de strijd tegen de kou steeds moeilijker. Niet alleen de lage temperatuur, maar ook het gebrek aan eten maakt het de dieren in jouw tuin flink lastig. Help hen een handje: met enkele makkelijke ingrepen, zoals het plaatsen van een vetbolletje, maak je van je tuin de perfecte winterbiotoop.

Ook de liefde van dieren gaat door de maag

voederhuisje met vetbolletje

Aan het ontbijt nog wat brood over? Vaak wordt dit buiten op een bordje gelegd, voor de vogels die wanhopig op zoek naar wat voedsel. Maar wist je dat vogels niet zo goed tegen brood kunnen en meer hebben aan echt vogelvoer? Je koopt het al voor enkele euro’s. Leg het voer samen met een vetbolletje op een voederhuisje. Zo verklein je de kans dat andere hongerige dieren hiermee gaan lopen. Egeltjes verleid je met nat of droog kattenvoer en meelwormen. Eekhoorntjes kan je dan weer een plezier doen met hazelnoten, walnoten, rozijnen en zonnebloempitten.

Zakt de temperatuur de laatste tijd vaak onder nul? Dan is de kans groot dat vijvers en beken in de buurt bevroren zijn. Dit maakt het dus zeker niet makkelijker voor de dieren om aan drinken te geraken. Elke dag een nieuw bakje of schaaltje water doet wonderen. Vermijd wel metalen bakjes want de pootjes van de dieren kunnen hier wel eens aan vastvriezen.

Een warm plekje in jouw tuin

nieuwsgierige jongen

Terwijl jij lekker warm binnen aan de verwarming zit, ligt de temperatuur in jouw tuin een stukje lager. Maar ook voor de beestjes in jouw tuin is een warm stekje zeer welkom. Laat daarom de blaadjes op sommige plaatsen nog even liggen. Die kunnen gebruikt worden voor de bouw van elk dierlijk (warm) nestje. Insecten, maar ook egels zullen jou alvast zeer dankbaar zijn.

Vogels en eekhoorntjes genieten dan weer meer van nestkastjes, waar ze warmte kunnen vinden. Deze vind je in allerlei verschillende maten, vormen en kleuren. Of haal die handige harry in jou naar boven, want met een paar houten plankjes maak je eenvoudig een volledig eigen nestkastje voor de dieren in jouw tuin.


05/01/2019

Vragen en opmerkingen

EV
Eline van Sukhi.nl

Je hebt groot gelijk!
We zouden allemaal makkelijk een beetje meer kunnen doen!

Groetjes,
Eline van Sukhi.nl

  HI
  Hanne Inspirerend Wonen

  Dag Eline,

  Bedankt voor je reactie! We kunnen inderdaad allemaal ons steentje bijdragen.

  Groetjes,

  Hanne
  Inspirerend Wonen

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Wooninspiratie: het oosters interieur van een reiziger
Volgende artikel
Last van de winterblues? Niet met deze verfkleuren!