Doe Het Zelf

Tuinkalender winter: gazon onderhoud

De wintermaanden vormen een rustige periode voor de tuinier. Het tuinonderhoud staat namelijk op een laag pitje. Toch kan je ook nu al met gazon onderhoud beginnen. Wij overlopen samen met jou even de winterse gazon onderhoud kalender

Gazon herstellen: kuilen, bulten en kale plekken repareren

Bij zacht en droog weer kan je hobbelige gazons egaliseren. Licht een stuk graszode op en haal grond weg of vul juist grond bij om het grasoppervlak te effenen. Druk goed aan. Op kale plekken kan je graszoden leggen. Leg ze iets hoger dan de rest van het gazon. De zode zal immers nog zakken.

Gazon onderhouden: dode bladeren wegharken

Om te voorkomen dat de grasplanten doodgaan door een gebrek aan licht of dat ze ziek worden door een gebrek aan luchtcirculatie, moet je regelmatig de bladeren harken. Je kan ze composteren.

Gras onderhoud: verluchting

Als er lang bladeren op je gazon hebben gelegen, dan kan je best het gras verluchten door er met een riek in te prikken. Zo verbeter je het waterdoorlatend vermogen van je gazon.

Slecht doorlatende plekken kan je snel herkennen in je grasperk: het water blijft langer staan en zakt slechts langzaam weg. Wacht tot het vocht enigszins is opgedroogd, steek dan een riek zo’n 15 cm in de grond en wiebel heen en weer om de gaten groter te maken. Herhaal dit met tussenruimtes van 15 cm. Strooi hierna een mengsel van zand en aarde over het behandelde stuk gras en veeg het in de gaten. Dit bevordert de waterafvoer en voorkomt dat de gaten zich snel weer gaan sluiten.

Gazononderhoud: gras maaien winter

Jawel, ook in de winter kan je het gazon maaien! Een enkele maaibeurt in de winter laat je gras er zelfs gezonder uitzien. Als de temperatuur een beetje oploopt kan het gras beginnen groeien, maar zet je grasmaaier op de hoogste stand om niet te kort te maaien. Opgelet: gras maaien als het gras erg nat of bevroren is moet je vermijden, want zo gaat het gras kapot. Bij twijfel wacht je beter tot het voorjaar.

Laat de grasmaaier nakijken

De winter is het ideale moment om grasmaaiers te laten nakijken. Een botte maaier scheurt het gras af in plaats van het te snijden.

Gras onderhouden: graszoden leggen

Is het weer goed en de grond niet bevroren of te nat? Dan kan je in de winter graszoden leggen.

Onderhoud gras: bereid de grond voor om gras te zaaien

Wil je een nieuwe gazon zaaien in de lente? Dan kan je nu al de voorbereidingen treffen. Spit je gazon om en meng er organisch materiaal onder om vocht vast te houden. Na het spitten moet je de grond egaliseren en fijn harken. Stamp de grond goed aan, hark opnieuw en stamp nogmaals aan.

Gazon onderhoud: mos bestrijden

Als er veel mos tussen het gazon zit, is de grond te zuur. Geef het gazon kalk en zorg ook voor een goede verluchting.

Tip: loop niet op bevroren gras

Als je over een bevroren gazon loopt, beschadig je de grasplanten. Het gras zal immers makkelijk breken. Bij het ontdooien zullen gele of kale plekken ontstaan. Als je toch vaak over het gras moet lopen, leg je beter stapstenen aan.

Meer informatie over een optimaal gazon onderhoud het hele jaar door vind je op deze klusfiche.

31/01/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Gevelstenen kiezen: soorten bakstenen
Volgende artikel
Bouwknopen & EPB