Outdoor - Tuin

Je tuin inrichten: hoe begin je eraan?

Je tuin inrichten

Een eigen tuin is zalig. Niet alleen kun je er ’s zomers lekker lui verpozen, het is ook heerlijk om je bloemen en planten te zien groeien en bloeien. Droom je ook van wat groen rond je woning? Dan kun je het best eerst je tuin inrichten op papier vooraleer je een spade in de grond steekt.

Welk soort tuin wil je?

Je hebt tuinen en tuinen. In plaats van in het wilde weg te beginnen zaaien en planten, is het dus raadzaam om eerst even na te denken over welk type tuin je precies voor ogen hebt. Wil je een siertuin, een groentetuin of een tuin waar je kinderen in kunnen ravotten? Ook de stijl van je tuin moet je kiezen: strak aangelegd of wild, kleurrijk of net niet? Pas als je weet waar je naartoe wil, kun je beginnen met je tuin in te richten.

Je tuin inrichten op papier

Het is geen goed idee om voor je tuinontwerp over een nacht ijs te gaan. Of je het ontwerp nu voor je eigen rekening neemt of laat uittekenen door een professionele tuinarchitect, er zijn hoe dan ook heel wat zaken waar je rekening mee moet houden. Onder meer de ligging, oriëntatie, beschikbare oppervlakte, en de grondsoort spelen een belangrijke rol. Pas als al die zaken duidelijk zijn, kun je aan de slag. Je kunt de inrichting van je tuin gewoon uittekenen op papier of je kunt gebruik maken van gespecialiseerde software.

Je tuin inrichten

De ruimte indelen

De indeling van de beschikbare ruimte is natuurlijk erg belangrijk in je tuinontwerp. Het is dan ook logisch dat je dit als eerste vastlegt. Heb je graag een grote open vlakte? Of wil je liever een aantal afgeschermde hoekjes waar het gezellig toeven is? Hou in elk geval rekening met vaste elementen die je niet zomaar van plaats kunt veranderen. Het gaat dan onder meer om de ligging en oriëntatie van je huis, de oprit, de plaats van deuren en schuiframen …

In alle vrijheid je tuin inrichten

Nog een belangrijke vraag bij het inrichten van je tuin: begin je van nul of behoud je liever enkele bestaande elementen ? Als je voor tabula rasa kiest, liggen natuurlijk alle opties open. Dan ben je bijvoorbeeld vrij om een tuinpad of een nieuw terras aan te leggen, of om een fontein of een vijver in je ontwerp te integreren. Behalve de grenzen van je eigen fantasie kan dan enkel je budget nog een rem op je plannen zetten.

 

20/06/2016

Jouw vragen of opmerkingen bij dit artikel

Vorige artikel
Alles wat je moet weten over balansventilatie
Volgende artikel
Vermijd chaos met deze tips voor de gezinsbadkamer!