Outdoor - Tuin

Teak tuinmeubelen onderhouden

De lente is in het land en dus is het weer tijd om de tuinmeubelen van stal te halen. Heb je ook teak tuinmeubelen en kunnen ze een opfrisbeurt gebruiken? Ontdek hier hoe je ze onderhoudt en je er lang geniet van hebt.

Teak: duurzame houtsoort bij uitstek

Teak is een duurzame houtsoort met een karakteristieke uitstraling. De kleur van het hout varieert van licht- tot goudbruin. In tegenstelling tot andere houtsoorten, is teak bestand tegen extreme weersomstandigheden. Teak tuinmeubelen kan je dan ook heel het jaar door buiten laten staan. Ze hebben niet te lijden onder weer en wind, UV-stralen, houtrot en insecten. Geen wonder dus dat teak zo populair is.

Teak tuinmeubelen vernissen of oliën

Heb je zelf teak tuinmeubelen op je terras staan? Dan heb je waarschijnlijk ook gemerkt dat ze na verloop van tijd verkleuren. Teak heeft van nature de eigenschap om te vergrijzen. Als je van die grijze tint houdt, hoef je niets te doen. Behoud je de teak tuinmeubelen liever in hun originele staat? Dan moet je ze inwrijven met een speciale teak olie of een vernis. Zo blijft niet alleen de kleur intact, maar verleng je ook de levensduur van het hout. Het hout moet droog en proper zijn wanneer je de olie aanbrengt. Afhankelijk van de staat van de meubels, kan je ze een of twee keer per jaar een onderhoudsbeurt geven.

Proper maken en ontvetten

Zien je teak tuinmeubelen er na de winter nog altijd mooi uit? Des te beter, maar toch is het raadzaam om ze met zeepsop proper te maken. Ook al zie je het niet met het blote oog, toch heeft zich een dun laagje vuil op de meubels vastgehecht. Wanneer er echt vlekken zichtbaar zijn, moet je die verwijderen met een ontvettingsmiddel en een zachte borstel. Gebruik geen hogedrukreiniger want die kan het hout beschadigen.

24/04/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Column van Annelies: nieuwe keuken & onbevangen geluk
Volgende artikel
Scandinavisch Design bij Moose in the City