Outdoor - Tuin

Red het milieu vanuit je eigen tuin

Maar liefst acht procent van de totale grondoppervlakte in Vlaanderen wordt ingenomen door tuin. Het verschil met het totale bosbestand, dat elf procent in beslag neemt, is niet zo groot. Wil jij je steentje bijdragen aan de luchtkwaliteit in volgebouwd Vlaanderen? Dan heb je we dat dus deels in eigen handen: door je eigen tuin, hoe klein ook, vol te planten, bewijs je het milieu een grote dienst. Weg met die tot in de puntjes verzorgde lap gazon, tijd voor echt groen in je tuin!

Minder gazon, meer groen

Steeds meer mensen kiezen in hun tuin voor een eenvoudige lap gras, met weinig plaats voor afwisseling. Goed voor het milieu is dat niet: een tuin met veel variatie, waar zowel bloemen als struiken en bomen staan is veel milieuvriendelijker. Alleen in dit soort tuinen krijgt de natuur vrij spel. Verder helpen ook moestuintjes en composteren het milieu vooruit.

Mulch-maaien voor een gezondere gazon

Kies je dan toch voor een stuk gazon, maai die dan met een mulch-maaier. In tegenstelling tot een gewone maaier, vergaart een mulch-maaier geen maaisel. Het gemaaide gras wordt volledig verpulverd en vervolgens terug op je gazon geblazen. De achtergebleven snippers zorgen voor een zogenaamde mulch-laag. Deze laag is goed voor je gazon, waardoor je ook minder of zelfs geen meststoffen meer nodig hebt. Met een mulch-maaier sla je dus twee vliegen in één klap: je hebt geen last meer van maaisel dat je nergens kwijt raakt én je helpt de natuur een handje vooruit doordat je minder moet bemesten.

Hoe meer variatie in je tuin, hoe beter

Hoe meer variatie in je tuin, hoe beter dat is voor het milieu. Met een diversiteit aan planten, bloemen en struiken trek je immers verschillende soorten insecten en andere dieren aan. Daardoor ontstaat er een grote biodiversiteit in je tuin en kan  de natuur volop haar ding doen. Heb je plaats voor een paar bomen, twijfel dan niet: bomen zijn immers kampioen in het reduceren van de CO2 in de lucht.

De ideale tuin? Die combineert dus enkele bloemen, planten en struiken voor een grote biodiversiteit met een paar bomen voor een gezondere lucht!

 

 

18/03/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Leef als een keizer in Italië en koop het grootste huis ter wereld
Volgende artikel
Een moderne slaapkamer met barokke elementen