Doe Het Zelf

Planten kweken in serre en wintertuin

De wintermaanden zijn een rustige periode voor menig tuinier, zeker als het vriest kan u niet veel doen in de tuin. In de serre valt er echter altijd werk te verrichten: van eigen groenten kweken tot terrasplanten winterbescherming geven. Deze doe-het-zelf fiche maakt u wegwijs in de winterklussen in de serre!

Serre in de winter

 • Geef uw serre een stevige schoonmaakbeurt.
 • U kan de serre tijdens de winter ook als beschutting voor verschillende planten gebruiken. Kruiden zoals peterselie en lavendel staan bijvoorbeeld veel veiliger in de serre en zo kan je ook in de winter van verse kruiden genieten.
 • Verder kan u reeds bloembollen planten in potten en in de serre zetten. Zo kan u in het vroege voorjaar al snel van bloeiende planten genieten.
 • Zuiderse terrasplanten zullen eveneens een perfect onderkomen vinden in de serre. De planten moeten vooraf wel goed gecontroleerd worden op insecten en/of schimmels. Ook al heeft maar één plant ergens een schimmelaantasting, deze kan snel uitgroeien tot een plaag.

Zaaien in de serre

 • Groenten die u later in glazen serre zult planten, kan u nu reeds zaaien op de vensterbank. Voorbeelden hiervan zijn zomerbloemkolen, sla, worteltjes, spinazie… Een zaaitemperatuur van 13°C is voldoende.
 • Vanaf midden januari kan u de eerste groenten zaaien in een warme serre, waar de temperatuur niet onder het vriespunt zakt. Enkele zaaimogelijkheden zijn: wortelen, veldsla, radijsjes, spinazie, kervel, knolselder, tuinkers, prei, erwten en witte spitskool.
 • Als u de grond in uw serre gaat bewerken, kan u best eerst de bovenlaag van de aarde wegnemen. Deze laag bevat veel zouten, onkruidzaden en ziektekiemen, die nefast zijn voor nieuwe planten.

Serre isoleren en verluchten

 • Het is zeker goed de serre optimaal te isoleren met noppenfolie, maar toch blijft ook in de winter een efficiënte verluchting ideaal. Zorg dus voor een goede serre isolatie in combinatie met een efficiënte serre verluchting.
 • Het luchten mag wel enkel bij zonnig en vorstvrij weer gebeuren. Heeft het gesneeuwd, dan kan de sneeuw op de serre als een extra isoleerlaag aanzien worden, maar deze verdonkert uw serre ook aanzienlijk. Niet ideaal dus!
 • Ook de serre temperatuur moet tijdens de winter goed gecontroleerd worden. Bij zonnige dagen kan de temperatuur immers hoog oplopen. Zorg met andere woorden ook voor afdoende bescherming tegen felle zon. De zon kan ook in de winter voor hoge temperaturen zorgen achter glas, en grote schommelingen hebben een negatieve invloed op de groei en bloei van planten. Meestal is een constante temperatuur tussen 5° en 10°C voldoende. Voor de serre verwarming van de serre heb je de keuze tussen petroleumkacheltjes of elektrische toestellen. Deze kan u aankopen bij uw doe-het-zelfzaak.
 • Hou de vochtigheidsgraad op peil. Sommige serres zullen bij echte vrieskou toch nog bijkomende serreverwarming moeten krijgen. In veel gevallen kan een isolatie met noppenfolie al voldoende zijn maar soms moet er wel bijverwarming worden gebruikt.

 

 

 

17/01/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Wat u moet weten over co2 meters
Volgende artikel
Woonbonus of fiscale voordelen woonkrediet