Outdoor - Tuin

Muggen bestrijden en verjagen – Alles wat je altijd al wilde weten!

Ga jij ook iedere nacht op muggenjacht? Komt jouw haar ook omhoog bij het horen van dat helse gezoem? Spits dan de oren want wij hebben enkele tips & tricks voor muggenvrije nachten!

Wat trekt muggen aan?

De mug heeft zijn plaats in de voedselketen en dient als voedsel voor heel wat vissen en reptielen. Jammer genoeg zijn heel wat dieren maar vooral mensen het slachtoffer van hun irritante ‘gedrag’. Het gezoem dat je eerst aan de andere kant van de kamer hoort en amper 2 seconden later in je oor… Verschrikkelijke jeuk en het eindeloze krabben… En je krijgt die vervloekte beesten nooit te pakken!

Bovendien zijn bepaalde mensen aantrekkelijker voor muggen dan anderen. Zo hebben muggen een sterke voorkeur voor mensen met blond haar. Daarnaast hebben mensen met een grotere gestalte meer last van muggen. Zij stoten immers meer koolstofdioxide uit wat muggen aantrekt. Ook warmte en zweet bepalen in grote mate de aantrekkingskracht op muggen: des te hoger je lichaamstemperatuur en des te meer je zweet, des te meer muggen je zal aantrekken.

Daarnaast zou ook alcohol niet bevorderlijk zijn. Alcohol in je zweet trekt de lastige beestjes namelijk aan. Ben je zwanger? Proficiat, maar dan hebben we slechts nieuws voor je. Zwangere vrouwen worden tot twee maal zoveel gestoken dan niet-zwangere vrouwen. Vermijd ook parfums met natuurlijke geuren want ook dat trekt muggen aan.

Tot slot nog dit: muggen zijn het actiefst aan het begin van de dag en wanneer het begint te schemeren.

Wat kan je doen tegen muggen?

Er bestaan heel wat natuurlijke en chemische middeltjes tegen muggen. Zo is DEET één van de weinige (chemische) middeltjes waarvan wetenschappelijk bewezen is dat het de muggen weghoudt. Maar er bestaan ook natuurlijke middeltjes die de kleine stalkers op afstand houden.

Natuurlijke wondermiddeltjes?

De natuur neemt en de natuur geeft. Ze zadelt ons dan wel op met die irritante beestjes maar biedt gelukkig ook soelaas met enkele planten. Denk maar aan citroengras, kattenkruid, pepermuntolie en citronella. Plant deze planten in je tuin maar zet er eventueel ook een klein potje van op je vensterbank of ergens in je slaapkamer.

Nog meer planten en kruiden die muggen verjagen:

  • lavendel,
  • basilicum,
  • goudsbloem,
  • geraniums,

Daarnaast zou ook look een wondermiddeltje zijn waarmee je zelf een anti-muggenspray kan maken. Meng 1 deel knoflook met 5 delen water. Drenk vervolgens enkele doeken in het mengsel en hang ze op in de slaapkamer of op het terras. Je kan er ook een spray van maken om op je lichaam te spuiten. Veel knoflook eten zou ook helpen. Je frisse adem kan er daarentegen wel onder lijden…

Middeltjes van de apotheek en de winkel

Daarnaast bestaan er ook heel wat ‘chemische’ middelen op de markt maar of die ook allemaal werken is maar de vraag. We hoefden het gelukkig niet zelf te testen. Kobe Ilsen van Volt deed de test voor ons en daaruit blijkt dat DEET zowat het enige wondermiddel is dat echt werkt. Citronella zou muggen op afstand moeten houden maar bij citronellakaarsen vervliegen de stoffen die de muggen op afstand houden meteen. Ook armbandjes met citronella blijken niet afdoende en hetzelfde geldt voor muggenstekkers die een bepaalde frequentie uitzenden. Tot slot kunnen ook geurdoosjes met lavendel of citronella je niet beschermen.

Het zal je misschien verbazen maar listerine zou voor sommige mensen wél helpen. Je kan het zowel verspreiden met een spray als op je eigen huid aanbrengen.

Anti-muggen tips

Tot slot kan je deze handige tips zeker toepassen voor een ongestoorde nachtrust:

  • vermijd stilstaand water want dit vormt een broeihaard voor muggen. Ververs vogelbadjes en de drinkkom van je huisdieren regelmatig en maak de goot leeg. Emmers of regentonnen gevuld met water zijn natuurlijk ook uit den boze;
  • barbecue? Gooi dan wat salie of rozemarijn op de kolen;
  • snij een limoen of citroen in twee en plaats kruidnagels in iedere helft;
  • zorg ervoor dat je voldoende vitamine B1 opneemt;
  • plaats een goed vliegenraam en bescherm je zelf – en vooral de kinderen – met een muskietennet.

Hebben jullie zelf nog tips? Deel ze dan met ons op onze Facebookpagina en bezorg ook anderen een muggenvrije nacht! 

06/07/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Zo hou je hoofd en huis koel tijdens een hittegolf
Volgende artikel
Geen geld om een huis te bouwen? Geen probleem!