Outdoor - Tuin

Met deze wintergroenten geniet je het hele jaar van je groentetuin

Van een groentetuin kun je alleen maar genieten tijdens de warme zomermaanden? Fout! Er zijn heel wat groenten die in de late herfst en zelfs in de winter goed gedijen in je tuin. Het enige wat die wintergroenten nodig hebben is wat extra beschutting. Extra werk vragen ze niet!

Wintergroenten zaaien in het najaar

Je kunt niet alleen in de zomer oogsten in je eigen moestuin. Vanaf augustus tot december kun je lekkere najaars- en wintergroenten zaaien zodat je ook tijdens de koude wintermaanden nog kunt genieten van verse groenten van eigen kweek op je bord! Hoe je dat aanpak en vooral welke groenten de koude goed verdragen lees je hier.

Spinazie, veldsla, snij- en pluksla, winterprei, witloof en roodlof zijn de wintergroenten bij uitstek. Je zaait ze in het najaar – van augustus tot december. Ze doen het uitstekend in de kou, maar hebben wel wat beschutting nodig. Die bescherming kun je hen bieden door ze te bedekken met wat stro of een vliesdoek. Vooral ’s nachts kan het in het najaar erg koud zijn dus dan is een extra warme jas voor je wintergroenten welkom. Vergeet overdag trouwens niet om ze water te geven!

Vergeten wintergroenten

Naast de bekende wintergroenten, zoals winterprei, zijn er nog tal van minder voor de hand liggende groenten. Het zijn wintergroenten die door de jaren heen uit het collectieve geheugen verdwenen zijn en nog slechts sporadisch op ons bord terecht komen, maar wel erg lekker zijn. Wie kent er, bijvoorbeeld, haverwortel, paarse morgenster, pastinaak of aardpeer? Die laatste is met zijn nootachtige smaak bovendien uiterst geschikt voor diabetici omdat de suiker in de groente niet wordt omgezet in glucose. Je kunt hem zowel rauw als gekookt eten.

03/12/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Hoe hou je het kadastraal inkomen van je nieuwbouw laag?
Volgende artikel
Kerstdecoratie: het recept voor een gezellige kerstsfeer in de keuken