Outdoor - Tuin

Lok vrolijke vlinders naar jouw kleurrijke tuin

Vlinders zorgen voor extra sfeer en leven in je zomerse tuin. De mooie kleuren zijn een lust voor het oog. Ook je planten kunnen niet zonder vlinders. Vlinders zorgen voor de bestuiving. Planten halen alles uit de kast om vlinders te lokken: prachtige kleuren, heerlijke geuren, opvallende bloemen…  Wil je meer vlinders in je tuin? Enkele tips om je tuin om te toveren tot een vlinderparadijs!

Vlindervriendelijke tuin

Vlinders zijn net als mensen: ze zitten liefst uit de wind, in de zon met een lekker drankje. Als jouw tuin voldoet aan de eisen van de vlinders, komen ze vanzelf naar jouw tuin.

Vlinders zijn verzot op de warmte van de zon. Ze zullen dus ook te vinden zijn op de zonnigste plaatsen van je tuin. Liefst ook nog op windvrije plekjes. Naast warmte van de zon hebben de vlinders ook voedsel nodig. Vlinders smullen hun buikje rond met bloemennectar en vruchtensap.

Onze vrolijke fladderende vrienden zijn echter wel kieskeurig. Ze houden van afwisseling en variatie. Het is dus belangrijk om variatie aan te brengen in je planten. Hoogteverschillen zorgen voor beschutte plekjes waar de vlinders zeker gebruik van maken.

Jouw tuin: een paradijs voor vlinders

Vlinders zijn een feest om naar te kijken. Met vlindervriendelijke planten lok je ze massaal naar jouw tuin. Een extra voordeel: de planten hebben prachtige kleuren en heerlijke geuren. Vlinders zijn dol op nectar, in het voorjaar zijn wilg, sleedoorn, peperboompje en de hazelaar de belangrijkste nectarleveranciers, net als kruidige planten.

Als toetje smullen de vlinders graag van rottend fruit. Er zijn zelfs vlinders die enkel leven van sap van bomen en rottend fruit. Laat dus de appels, peren, pruimen… die van de fruitbomen gevallen zijn gewoon op de grond rotten.

Tips voor een vrolijke vlindertuin

  • Plant vlinderplanten zoals: zonnehoed, marjolein, vergeet-mijn-nietje en peperboompje verspreid in de tuin. Je kan ze ook planten in een grote pot op het terras of balkon. Bovendien bestaan vlinderplanten in alle kleuren en groottes. Iedereen vindt vast zijn zin.
  • Zorg voor afwisseling in je tuin. Kies voor hoge en lage planten, zon en schaduw, droge en vochtige plekken, vroeg- en laatbloeiers. Hoe natuurlijker en hoe meer variatie, hoe meer vlinders. Ook vindt je in de meeste tuincentra kant-en-klare zaadmengsels van vlindervriendelijke planten
  • Er zijn verschillende bloemen die super graag bezocht worden door vlinders. Deze bloemen zijn bovendien enorm kleurrijk en geuren heerlijk. Voorbeelden hiervan: vlinderstruik, sleedoorn, afrikaantje, salie, sleutelbloem, lavendel, judaspenning…
  • Je kan vlinders lokken met een schoteltje rotte appels en overrijpe bananen. Vlinders smullen graag van rottend fruit en zullen zeker een hapje mee-eten.
03/04/2013

Jouw vragen of opmerkingen bij dit artikel

Vorige artikel
Pimp je buitenmuren met hangende bloempotten en muurkasten!
Volgende artikel
Nettoyage de printemps : l’entretien de la terrasse