Outdoor - Tuin

De stadstuin inrichten als groene oase of verlengde van je interieur

Wonen in de stad betekent vaak dat je het moet stellen met een klein balkonnetje of een koertje. De gelukkigen die toch mogen genieten van een stadstuintje staan vervolgens voor een dilemma. “Ga ik voor een groene oase in het midden van de stad? Of zie ik de tuin als een verlengde van mijn interieur en kies ik voor bestrating?” Zonder je in een bepaalde richting te stuwen, tonen we je wat er zoal mogelijk is om je kleine tuin in te richten.

Een stralende grasmat

De Vlaming kiest traditioneel voor een lapje gras. Als het even kan, voegen we daar ook nog een bloemenperkje aan toe met enkele petunia’s, begonia’s en een rozenstruik. Om het plaatje compleet te maken, poten we ook nog een klein tuinhuisje neer achteraan de tuin waar de terrasstoelen en de grasmachine opgeborgen wordt.

Niets verkeerd mee, integendeel! Op de grasmat kunnen de kinderen ravotten, kan je gezellig picknicken en mits wat onderhoud geniet je het hele jaar van een verzorgde tuin. Maar we zouden Inspirerend Wonen niet zijn mochten we het toch niet iets groter zien.

Welcome to the jungle!

Waarom ga je niet voor een stadsjungle? Een groene oase in het midden van de stad. Zie het als je eigen Central Park en maak een bonte collectie van verschillende planten. Planten die je anders nooit in het midden van de stad zou zien en planten die je ook nooit naast elkaar zou zien. Combineer cactussen met klimplanten – kies voor een ficus in plaats van die ‘saaie’ klimop – en bamboe, kies mooie potten voor je kamerplanten en zet ze buiten tijdens de zomer en verdeel je stadsjungle in zones. Speel met tinten en tracht contrasten te creëren met verschillende tinten en planten.

In de jungle gelden er geen regels dus je bent vrij om te doen en laten wat je wilt. Een druivelaar, bananenboom en een vijgenboom in één tuin? Waarom niet? Daartussen nog enkele varens, heesters en misschien zelfs een palmboom? Yes, we can! Al wat je nu nog nodig hebt, is een creatief tuinpad dat je doorheen de jungle voert! Verlaat ook hier de platgetrapte paden en kies voor originele materialen om een weg door het groen aan te leggen.

Welke planten je zoal in je stadstuin kan planten?

  • kleine bomen: lijsterbes, esdoorn, leibomen, rode beuk, diverse fruitbomen, diverse acer soorten…
  • heesters en struiken zoals de vlinderstruik
  • bamboe
  • varens
  • klimplanten
  • diverse kruiden

Inspiratie in overvloed:

Clean cut – Je kleine tuin inrichten met bestrating

Tot slot pikten we een leuke trend op. Nu ja, trend… Het koertje kennen we natuurlijk al langer maar er wordt steeds meer aandacht gestoken in het ontwerpen van de tuin als buitenkamer. Net zoals we in de stadsjungle een bonte mix van planten zien, zien we hier een weldoordachte mix van bestratingen. Natuursteen, betontegels, klinkers en kasseien, … al dan niet aangevuld met grind, graniet of dolomiet.

We zagen zelfs al stadstuintjes met hippe retro cementtegeltjes als bestrating. Om ook wat groen in je ‘concrete jungle’ te verwerken, opteert men vaak voor (verhoogde) perkjes. Of creëer wat natuurlijk chaos met een bonte collectie van bloempotten in verschillende materialen, kleuren en stijlen met een waaier aan planten. Vul tot slot nog aan met comfortabele meubels waar je een hele (zomer)avond in kan vertoeven.

Het grote voordeel is dat je zo een onderhoudsvriendelijke tuin aanlegt waarin je geen gras hoeft af te rijden en geen struiken of haag moet snoeien. Anderzijds kan het prijskaartje van zulk tuindesign aardig oplopen. Een tip? Laat steen links liggen en tracht ergens herwonnen hout op de kop te tikken met een verweerde look.

Je zoektocht naar inspiratie start hier!

Natuurlijk kan je ook beide combineren: bestrating met hier en daar wat plaats om je groene vingers los te laten. Dit meesterwerk van een designbureau uit Brooklyn doet net dat: door hier en daar een cementtegel weg te laten, ontstaat er een groene vierkante meter waarop kruiden of groenen geplant kunnen worden of een mooie struik.

Contemporary Patio by Brooklyn Landscape Architects & Landscape Designers New Eco Landscapes
Bronnen: HouseandGarden.co.uk | Scott Frances | Mylandscapes.co.uk | Cotemaison.fr | au.lifestyle.yahoo.com
 | Michael Wee | Erik Otsea | Rees Roberts + Partners LLC | Ross Parry - Daily Mail | Pinterest
23/06/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Data van het bouwverlof 2015 en de impact op jouw bouwproject
Volgende artikel
De 3 systemen voor een massagebad