Outdoor - Tuin

Klaar voor de terrasrevival? Zó maak je je terras lenteklaar!

Heb je het deugddoende terrasjesweer ook zo gemist? Dan sta je ongetwijfeld te popelen om van de eerste lentezon te genieten. En gelijk heb je: niets dat je batterijen zo snel weer oplaadt als de gezonde buitenlucht. Helaas staat er je ook een iets minder leuke taak te wachten: het mos en andere groene aanslag op je terras verwijderen. Maar niet getreurd: dankzij onze tips is deze klus in een wip geklaard!

Groene aanslag bestrijden: ga voor de milieuvriendelijke aanpak

De kans is bijzonder groot dat je terras na de winter met mossen of algen kampt. Die gedijen namelijk het best bij lage temperaturen en op schaduwrijke en vochtige plaatsen. Vervelend, want ze ontsieren niet alleen je terras, maar maken het ook gevaarlijk glad. Om ze snel en efficiënt te verwijderen, grijpen velen naar agressieve schoonmaakproducten. Toch kan het ook een stuk milieuvriendelijker:

  • Groene zeep: Maak eerst je terras nat of wacht tot het regent. Verdeel de groene zeep over het oppervlak en laat het minimaal 8 uur intrekken (bij voorkeur ‘s nachts). Daarna verwijderen met water en een harde bezem of borstel.
  • Hogedrukreiniger: Een hogedrukreiniger werkt bijzonder snel, en bovendien heb je geen schoonmaakmiddelen nodig. Een nadeel is wel dat je bij een terras ook het zand tussen de voegen wegspuit. Daarnaast worden je tegels ruwer, waardoor algen en mossen zich beter hechten en vanaf de herfst sneller terug zullen komen.
  • Schoonmaakazijn: Schoonmaakazijn is sterker dan gewone azijn. Verdun het met water en giet het over je terrastegels. Laat alles enkele dagen intrekken en borstel het vuil daarna weg met een harde bezem.

Wat met je tuinmeubels?

Niet alleen je terrastegels zien er na een lange winter verfomfaaid uit, ook je tuinmeubelen kunnen wel een beurt gebruiken. Groen zeep is net als bij een terrastegels een handig hulpmiddel. Hardhouten tuinmeubels zoals teak en meranti kun je schoonspuiten met een hogedrukreiniger. Vaak moet je de meubels ook even opschuren en weer oliën.

06/03/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Xterieur: dé beurs voor tuin- en terrasliefhebbers
Volgende artikel
Slimme wasmachine doet handwas erbij