Outdoor - Tuin

Je voortuin ontwerpen? Op deze zaken moet je letten

Je wil je eigen voortuin ontwerpen? Prima idee! De kosten voor een tuinarchitect spaar je zo alvast uit. Maar het resultaat moet er uiteraard ook goed uitzien. Waar moet je dan precies op letten?

Je hebt besloten dat je voortuin aan vernieuwing toe is? Of misschien heb je pas gebouwd en wil je zelf je voortuin ontwerpen om zo wat geld uit te sparen? Goed idee, zelf je voortuin ontwerpen schrikt misschien een beetje af, maar met deze leidraad lukt het best!

Wil je een open of gesloten voortuin ontwerpen?

Al naargelang het antwoord op die vraag zal je meer of minder haagjes en andere verhullende ingrepen moeten doen. De middenweg is ook hier echter de gulden weg. Je voortuin moet gastvrijheid uitstralen, zonder dat je daarbij inboet aan privacy. Een haag, struik of kleine boom is een ideaal middel om nieuwsgierigen subtiel het zicht te belemmeren zonder daarbij de hele voortuin te domineren. Hou grote bomen bij voorkeur uit de voortuin. Die staan beter op hun plaats achteraan.

De oprit integreren in de voortuin

Als je voor een haag of andere afsluiting kiest om je voortuin te markeren, dan wordt die steeds onderbroken door de oprit. Wie dat wenst, kan kiezen voor een hek. Zeker grote woningen en voortuinen hebben daar baat bij. Het geeft je woning een exclusieve touch. Hek of niet: zorg ervoor dat je oprit omringd is met mooie planten. Je oprit is vaak het eerste dat bezoekers zien van je voortuin. Het is als het ware het visitekaartje.

Wandelpad naar de deur

Door veel voortuinen loopt, naast de oprit, ook een wandelpad van de straat naar de voordeur. Als het doel van dat paadje is om bezoekers rechtstreeks naar de voordeur te leiden, dan doe je er goed aan om het pad zelf recht te houden. Wil je dat je bezoek langs een zij- of achterdeur binnenkomt, dan kun je voor meanderend pad kiezen dat bezoekers langs enkele mooie hoekjes van je tuin leidt. Je doet er trouwens altijd goed aan om aan je voordeur een mooie planten te zetten langs weerszijden. Zorg er wel voor dat de planten passen bij de rest van je voortuin.

Beplanting of gras in de voortuin?

Heb je graag een voortuin met veel gras of wil je het gazon tot een minimum beperken en liever planten zetten? Dat hangt uiteraard af van je eigen smaak en stijl. Of je nu voor klassiek of modern gaat, het eindresultaat moet je vooral zelf mooi vinden. Je kunt zelfs groenten in je voortuin kweken. Vergeet ook niet wat kleur aan te brengen door enkele bloemen te planten.

18/10/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Wijndegustatie? Geniet van 10% korting op je wijnaccessoires!
Volgende artikel
Op welke energiepremies heb ik recht in 2014?