Outdoor - Tuin

Je eigen moestuin aanleggen op een vierkante meter… of minder!

moestuin aanleggen

Altijd al je eigen groenten en fruit willen kweken, maar heb je slechts een klein tuintje ter beschikking? Of woon je misschien op een appartement? Niet getreurd, als je creatief weet om te springen met deze ruimte is een eigen moestuin aanleggen perfect mogelijk.

Een mooie oogst met een vierkantemetertuin

vierkantemetertuin gestapeld

Heb je altijd een grote tuin nodig voor een mooie oogst ? Nee, dankzij de vierkantemetertuin (Square Foot Gardening) heb je letterlijk voldoende aan 1 vierkante meter. Deze methode is daarom ideaal voor bijvoorbeeld op het terras of balkon van je appartement.

Hoe ga je te werk? Je bekleedt de kweekbak eerst met antiworteldoek en vult die daarna aan met potgrond en meststoffen. Je kan de vierkantemeterbak opdelen in tot wel 16 verschillende compartimenten. Zo hoef je helemaal niet te kiezen tussen je favoriete plantjes, je zaait ze gewoon allemaal! Hier alvast een lijstje met makkelijk te onderhouden kruiden en groentjes:

  • Tomaat
  • Komkommer
  • Broccoli
  • Spinazie
  • Peterselie
  • Ajuin
  • Sla
  • Wortels
  • Radijsjes

Is tuinieren niet aan jou besteed omwille van een slechte rug? Plaats de moestuinbak dan gewoon op hoogte en je hoeft zelfs amper te bukken!

Tip: Voldoende zonlicht, min. 6 u per dag, is aanbevolen om echt de vruchten te plukken van je eigen moestuintje!

Verticaal tuinieren = plaats besparen

verticale tuin

Waarom ga je niet in de hoogte te werk?  Dat kan door plantenbakjes of plantenhangers tegen de muur of tuinafsluiting te monteren. Zo creëer je in een mum van tijd jouw eigen verticale tuin! En je tuin aanleggen hoeft niet altijd duur te zijn: zelfs gebruikte plastic flessen kan je omtoveren tot plantenbakken voor een creatief mini-tuintje.

Een andere manier om een eetbare plantenmuur te maken, is door het stapelen van plantenbakken: op elkaar of in trapvorm. Of kies voor klimplanten die in de hoogte groeien, zoals een druivelaar.

Maximaliseer je binnenruimte

kruiden binnen in potNog meer plaats nodig? Benut dan ook de ruimte binnenshuis. Vervang dat schilderij aan de muur door een groen kunstwerk. Muurdecoratie was nog nooit zo levendig! Vervang ook meteen je plantjes door eetbare exemplaren. Bepaalde kruiden en planten, zoals basilicum en aardbeien, kunnen perfect in pot groeien. Byebye bloemetjes, welcome fruit and veggies!

kweekkas ikea wit
Foto door Ikea

Nog een voordeel van binnenshuis een moestuin aanleggen? Je bent niet onderhevig aan de weersomstandigheden, waardoor je het ganse jaar zal kunnen oogsten. In no time, ben jij aan het smullen van zelfgekweekte sla, tijm of verse aardbeien. Want zeg toch zelf, het smaakt toch beter wanneer het uit je eigen tuintje komt?

En voor zij die maar enkele vierkante centimeters ter beschikking hebben: deze schattige mini-serre van Ikea neemt weinig plaats in beslag én brengt meteen meer kleur in je interieur…win-win!

03/07/2018

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Broodnodig of overbodige luxe: een waterverzachter
Volgende artikel
Je kot inrichten? 5 ideeën die je meteen thuis doen voelen