Outdoor - Tuin

Een 100% ecologische tuin is geen onhaalbare kaart

Wanneer je kiest voor een ecologische tuin, kies je voor een tuin vol leven. Terwijl een vlinder de vleugels droogt bovenop een stapel takken, kruipen er pissebedden en kevers onder. In de zomer voorzien de planten de kleine bewoners van je tuin van nectar, terwijl je tuin in de winter het speelterrein is van zangvogeltjes zoals het roodborstje of de boomklever. Wil jij deze cyclus ook in gang zetten in je tuin? Wij hebben hier de essentie van het ecologisch tuinieren verzameld en samengevat, zodat ook jij een ecologisch paradijsje kunt creëren in je achtertuin.

Bestudeer de omgeving

De inhoud van je tuin wordt bepaald door je omgeving. Wanneer je planten zoekt voor je tuin, kun je het best onderzoeken wat er zoal in de buurt groeit. Het is altijd een goed idee om eens te gaan wandelen in een nabijgelegen natuurgebied om te kijken naar de biodiversiteit om hier dan elementen van te gebruiken in je eigen tuin. Deze inheemse soorten zijn ook het meest geschikt om inheemse diersoorten te onderhouden. Focus dus eerst op je planten en dan zullen de beestjes volgen.

Ecologische-tuin-insecten

Het milieu van je ecologische tuin

Onder milieu kun je alle omstandigheden rekenen die nodig zijn om het leven te onderhouden. Omdat je de balans in je ecologische tuin niet wilt verstoren, hebben we enkele vuistregels opgesteld:

 • Verwijder uitheemse soorten met de hand en niet met een herbicide.
 • Gebruik geen pesticides tegen bladluizen maar probeer inheemse lieveheersbeestjes aan te trekken. Vermijd altijd pesticiden, er zijn genoeg natuurlijke alternatieven.
 • Laat groenafval liggen, zo blijven de voedingsstoffen in je tuin.

Denk ook aan … jezelf

Als je zelf geen plezier kunt beleven aan je ecologische tuin omdat hij niet toegankelijk is door te veel wilde bramen, moet je uiteraard ingrijpen. Jij behoort evengoed tot het milieu van de tuin en jij moet er ook leven! Zorg er dus voor dat je tuin een functie heeft in je leven. Niets is heerlijker als neerploffen in een stoel met het gezoem van bijen op de achtergrond.

Daarenboven draag je met  een toegankelijke en leuke ecologische tuin bij tot de mond-tot-mondreclame voor ecologisch tuinieren, omdat bezoekers kunnen zien en voelen dat een ecologische tuin ook plezierig is.

Ecologische-bloementuin

Ecologische tips en tricks

 • Insecten zijn één van de belangrijkste bevolkingsgroepen in je tuin. Ze ruimen op, bevruchten bloemen en veranderen je tuin van een dooie boel in een bruisende mini-metropool. Om meer insecten in je tuin te krijgen, kun je altijd zelf een insectenhotel bouwen. In de vele spleten en gaten van zo’n houten constructie kunnen insecten een knus huisje bouwen.
 • Kies voor planten met mooie bloemen. In een ecologische tuin staan bij voorkeur veel inheemse planten die mooie bloemen dragen. Deze bloemen fleuren niet enkel je tuin op, ze trekken ook nog eens bergen insecten zoals vlinders en bijen
 • Spreek je lokale milieuvereniging aan. In Vlaanderen kun je altijd op Natuurpunt rekenen als je vragen hebt in verband met ecologisch tuinieren.

 

21/02/2016

Vragen en opmerkingen

IH
Inge Huysmans

Ik heb mijn zonnig voortuintje helemaal leeg gemaakt. Mijn wens is om het terug te vullen met zoveel mogelijk soorten paarse en witte bloemen en grassen. Hoe voed ik de bodem? Ik heb een compostvat staan. Ik denk dat de aarde is uitgeput en heb hem al omgespit.
Veel vragen….zo graag een antwoord.
zonnige groet uit Teralfene,
Inge

  HI
  Hanne Inspirerend Wonen

  Dag Inge,

  Om te weten welke grond ideaal is voor jouw bloemen, raden we je aan dit artikel van tuincentrum Pelckmans eens te lezen. Dat vertelt je welke potgrond het beste is. Jouw tuin zal er deze zomer alvast kleurrijk uitzien!

  Met inspirerende groet,

  Hanne
  Inspirerend Wonen

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Extra veilig wonen dankzij domotica
Volgende artikel
Waar kun je het best een huis bouwen: stad, woonwijk of platteland?