Doe Het Zelf

Hoe een kettingzaag onderhouden?

Een regelmatig onderhoud van jouw benzine of elektrische kettingzaag staat garant voor een lange levensduur ervan. Bovendien is een kettingzaag onderhouden helemaal niet moeilijk en verhoogt het ook je eigen veiligheid!

De verschillende onderdelen van een kettingzaag

Voor een optimaal gebruik van jouw kettingzaag moet je de verschillende onderdelen op regelmatige basis controleren. Kettingzagen bestaan hoofdzakelijk uit een motor (elektrisch of op benzine), een zaagketting, een zaagblad en een aandrijftandwiel.

De zaagketting van de kettingzaag onderhouden

De zaagketting is een schakelketting die bestaat uit zaagtanden, een dieptesteller en een aandrijfschakel. Het zijn de zaagtanden die in feite het werk doen. Die beitelen het hout uit de zaagsnede. Voor een optimaal resultaat zou je de zaagketting regelmatig moeten slijpen. Meestal doet men dit na ongeveer 5 uur gebruik.

Hiervoor gebruikt men een handslijper (die kan je bij jouw doe-het-zelfzaak kopen) of elektrische slijpmachine. De slijper zorgt ervoor dat je de tanden (beitels) aan beide zijden van de zaagketting gemakkelijk kan slijpen. Maak bewegingen van binnen naar buiten en herhaal de beweging 2 à 3 keer per tand.

Opgepast: Bepaalde kwaliteitskettingzagen mogen enkel geslepen worden door professionals.

Wanneer de zaagketting teveel gebruikt is, of wanneer die beschadigd of oververhit is geweest, kan je die beter vervangen vooraleer ze breekt. Een zaagketting die breekt wanneer de kettingzaag in werking is, is levensgevaarlijk!

Zodra de tanden van de zaagketting scherp zijn, kijk je na of de zaag voldoende is geolied. Te weinig olie kan er ook voor zorgen dat de ketting breekt.

Het zaagblad onderhouden

Het zaagblad zit aan de motorbehuizing vastgemaakt en heeft over de lengte een groef. Die groef zorgt ervoor dat de ketting recht loopt en voert olie aan om de ketting te smeren. Het smeren van de groef is essentieel voor een optimale werking van de kettingzaag.

Je kan best het zaagblad na ieder gebruik opnieuw smeren. Zet de kettingzaag af, reinig het blad en voeg de smeerolie toe. Draai de ketting zodat die helemaal gesmeerd wordt. Ook hier kan je best het zaagblad vervangen wanneer die al wat ouder is; wanneer de ketting niet meer goed past in de groef of wanneer alles niet meer rechts ligt.

Tip: om slijtage van het zaagblad te voorkomen, moet je het regelmatig keren voor een gelijkmatige slijtage.

Het aandrijftandwiel onderhouden

Ook het aandrijftandwiel moet je regelmatig smeren en vervangen bij slijtage!

 

Heb je nog vragen of het onderhoud van jouw kettingzaag? Spring dan even binnen bij je doe-het-zelfzaak voor professioneel advies!

 

19/04/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Zullen de huizenprijzen dan toch dalen in 2012?
Volgende artikel
Waarvoor gebruik je Sodexo ecocheques?