Doe Het Zelf

Hoe kies ik de juiste heggenschaar?

België is een land van tuintjes, hekjes en hagen. Vaak dienen hagen uit haagbeuk, buxus of taxus om een eigendom af te bakenen of een tuin meer cachet te geven. In mei/juni moet je deze hagen snoeien, en vervolgens nogmaals aan het einde van de zomer. Haagbeuk snoeien, wat heb je daarvoor nodig? Een goede heggenschaar of haagschaar!

Het snoeien van hagen is een belangrijk aspect in het algemene tuinonderhoud. Op die manier hou jou jouw beukenhaag of andere struiken in vorm, blijven ze gezond en krijgen ze meer bloemen en vruchten. Om goed te kunnen snoeien en knippen heb je ook gepast elektrisch gereedschap nodig. Dit is afhankelijk van de grootte en hoogte van de haag en de dikte van de takken.

Snoeien met of zonder snoer?

In jouw doe-het-zelfzaak vind je handheggenscharen, elektrische heggenscharen en benzine heggenscharen. De elektrische haagscharen werken met een kabel of op een batterij. Heb je een toestel met een kabel, zorg dan dat het snoer altijd achter jou blijft en er geen gevaar bestaat dat je de kabel oversnijdt tijdens het haagbeuk snoeien. De laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een heggenschaar op batterijen en zonder snoer. Dit tuingereedschap biedt heel wat meer gebruiksgemak en is veiliger. Moet je in het zwaardere snoeiwerk vliegen, dan kies je best voor een heggenschaar op benzine.

Dikke takken snoeien met de heggenschaar?

Een heggenschaar is gemaakt voor takken van maximum 1,5 tot 2 cm doorsnede. Moet je dikkere takken snoeien, dan kies je beter voor een takkenschaar of indien nodig een kettingzaag, want anders worden de messen van jouw haagschaar te snel bot en veroorzaken ze sneller scheurwonden bij planten.

Buxusschaar of grasschaar

Wil je kleine sierstruiken of buxus snoeien, dan kan je best opteren voor een buxusschaar of grasschaar waarmee heel precies geknipt kan worden. Deze werken op batterijen. Deze scharen zijn vaak uitgerust met messen van verschillende lengtes en zijn daarom uiterst geschikt om randen en hoekjes bij te werken en voor vormsnoei.

 

04/04/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Jongeren & hun eerste woning. Interview met Mattias Devriendt
Volgende artikel
Overwaardering vastgoed: Belgische huizen te duur?