Outdoor - Tuin

Een vijver aanleggen: tips & tricks

Zodra de winter ten einde loopt, gaat de tuin weer met de aandacht lopen. Er valt immers heel wat te gebeuren om de tuin weer tiptop in orde te krijgen voor de zomer. En waarom dit jaar geen extra blikvanger in de strijd gooien? Wat dacht je van een heuse vijver? Een vijver aanleggen kan je bovendien makkelijk zelf doen. We geven hier alvast enkele tips en tricks.

De juiste locatie kiezen

Beginnen doe je door de geschikte plaats te kiezen. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. De vijver moet voldoende zonlicht hebben, om waterplanten te laten groeien, maar ook niet te veel. Hou je vijver ook best uit de buurt van bomen. Bladeren kunnen immers het biologische evenwicht verstoren.

De vijver uitgraven

Nadat je de geschikte plaats gekozen hebt, kan je beginnen graven. Baken eerst de oppervlakte af met een spantouw, en graaf vervolgens de vijver uit in verschillende lagen. Op deze lagen kan je later de waterplanten aanbrengen. Hoe diep moet je graven? Wel, indien je van plan bent om vissen in de vijver te laten zwemmen, moet je toch minstens een meter diep zitten. Enkel zo zullen de vissen de winter overleven.

De vijverput bedekken met folie

Nadat je de vijver hebt uitgegraven, bedek je de put met een gepaste folie. Je kan hiervoor best een folie in EPDM of PVC gebruiken. EPDM is duurder dan PVC, maar heeft ook enkele voordelen. Zo is EPDM heel flexibel en rekbaar. Vaak zit op EPDM ook een lange garantieperiode. De folie die je gekozen hebt leg je in de vijverput, en duw je goed aan. Bovenop de folie kan je nog een laag gezuiverd grind aanbrengen. Indien je geen vissen in je vijver wil uitzetten, kan je bovendien ook zand met leem gebruiken. Dit is bovendien ook het moment op plantenzakken met vijveraarde te plaatsen. Plaats de planten in een gat bovenin de zak.

De vijver opvullen

Het moment is nu aangebroken om de vijver te vullen met water. Gebruik tijdens het vullen een watermeter, zodat je weet hoeveel liter water je juist in je vijver hebt. Dat is interessant, om te kunnen weten hoeveel vissen je kan uitzetten. Zet immers niet te veel vissen uit in een te kleine vijver. Hou rekening met een 5-tal vissen per 1000 liter water.

Tot slot werk je natuurlijk de randen van de vijver nog verder af, met bijvoorbeeld keien en lichtaccenten, al naargelang je eigen smaak.

10/01/2013

Vragen en opmerkingen

J
Jolien

Wij hebben zelf ook vijver in de tuin, die heeft mijn man aangelegd. We hebben een verhoogde vijver voor onze kinderen. Op de rand kun je zitten en naar de mooie vissen kijken die er in zwemmen!

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Wat waren de gemiddelde vastgoedprijzen 2012
Volgende artikel
Unibamboo: soepele en innovatieve vloerbekleding