Doe Het Zelf

Je eigen compostbak: dit mag je er wel en niet in kwijt!

Boontjes gaan in de compostbak

Zelf een compostbak opstarten is ongetwijfeld een goed idee: je afval wordt immers omgetoverd tot gratis meststof! Iedere hobbytuinier heeft er dus wel baat bij. Alleen is het niet altijd even eenvoudig om te weten wat er nu wel of niet op de composthoop thuishoort. Wij geven graag wat verduidelijking! 

Creëer de perfecte mix

Compostbak met riek in
De ideale compostbak: een perfecte mix tussen groen afval, bruin afval, vocht en lucht.

Om je afval optimaal om te zetten naar meststof zal je een goede mix van groen afval, bruin afval, lucht en vocht moeten creëren in je compostbak. Wat betekent dat precies? Onder groen afval vallen grasmaaisel, keukenafval, onkruid en bladeren. Snoeihout, dorre bladeren en stengels van vaste planten horen dan weer thuis onder de categorie bruin afval.

Ook heb je micro-organismen en wormen nodig: zij maken er immers compost van. Die organismen kunnen alleen leven als er voldoende lucht en vocht is. Zet daarom ook zelf een paar keer per maand de composthoop om. Hier vind je extra tips over hoe je een pro wordt in composteren.

Hoofdregel: de compostbak is voor organisch afval

Over het algemeen mag je ervan uitgaan dat alles wat heeft geleefd, organisch afval dus, op de composthoop mag. Concreet gaat het over het volgende:

  • loof, schillen/resten van groenten, fruit en aardappelen
  • snijbloemen en kamerplanten
  • doppen van noten
  • gazon, gras, stro en bladeren
  • klein snoeiafval, korte takken
  • resten van tuinplanten

Daarnaast kun je ook koffiezakjes en koffiedik in je composthoop gooien.

Wat kun je beter vermijden?

Ondanks dat je organisch afval in je compostbak moet gooien, zijn er toch een aantal zaken waarmee je moet opletten. Zo zijn vlees- en visresten, vet en ander gekookt voedsel niet welkom op de composthoop. Niet noodzakelijk omdat ze niet zouden vergaan, wél omdat ongedierten zoals ratten ertoe aangetrokken worden. Daarnaast horen ook mosselschelpen, luiers, zand, kattenbakkorrels, groot snoeihout en mest niet thuis op de composthoop.

Enkele mythes over het compostvat ontkracht

1. Eierschalen mogen niet in de compostbak

FOUT! Eierschalen mogen gerust op de composthoop, je moet er gewoon rekening mee houden dat ze heel langzaam verteren. Om het proces iets of wat te versnellen, stamp je de eierschalen best zo klein en fijn mogelijk.

2. Papier en karton mogen niet in de compostbak

FOUT! Dit is iets wat niet veel mensen weten, maar papier en karton kunnen wel degelijk (met mate) in de compostbak worden gegooid! Leg ze alleen niet in stapeltjes op elkaar , maar scheur ze in stukken. En overdrijf natuurlijk niet… Heb je veel papier- en kartonafval? Zorg dan zeker nog voor een aparte vuilnisbak.

3. Citrusvruchten horen niet thuis op de composthoop.

FOUT! Citrusvruchten zijn organisch materiaal en hoort perfect thuis op de composthoop. Hier geldt wel dezelfde opmerking als bij de eierschalen: het verteert langzaam. Als je de verhouding groen afval – bruin afval – lucht – vocht respecteert, kun je zeker je de schil van je mandarijntje in je compostbak gooien.

06/10/2018

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Welk soort verf moet ik gebruiken voor mijn binnenmuren?
Volgende artikel
Prijs van bouwgronden in 2018: wat kost een gemiddelde bouwgrond?