Outdoor - Tuin

De tuinmuur schilderen: verftips en leuke kleurideeën

Ben jij ook de trotse bezitter van een klein maar fijn stadstuintje? Dan is de kans groot dat het tenminste aan één zijde omgeven is door een tuinmuur, die jouw stukje groen scheidt van dat van je buren. Ziet je tuinmuur er een beetje mistroostig uit? Dan is het hoog tijd om hem door een schilder of gewoon zelf van een likje verf te voorzien!

De tuinmuur schilderen: zo pak je het aan

De tuinmuur schoonmaken

Voordat je aan het schilderwerk kan beginnen moet je de tuinmuur eerst reinigen. Dat kan met een harde borstel en water met een scheutje ammoniak erin. Zo verwijder je vuil en mos. Gaatjes en scheurtjes in je tuinmuur vol je op met reparatiemortel of een speciaal vulmiddel voor outdoorgebruik.

Gebruik steeds een primer

Nu begint het echte werk. Om te beginnen, voorzie je je tuinmuur van een primer. Dit zorgt ervoor dat de echte verf zich een stuk beter zal hechten, met een mooier resultaat als gevolg.

Schildertips voor de tuinmuur

Vervolgens is het tijd voor het echte schilderwerk. De meeste tuinmuren zijn gemaakt uit baksteen of cement, en dat kan je gemakkelijk overschilderen met een latexverf voor buiten. Gebruik een dikke rol of verfkwast en breng een dikke verflaag aan. Wanneer deze droog is, breng je nog een tweede laag aan. Omdat water van bovenaf in je muur kan dringen, schilder je het best ook de bovenkant van de tuinmuur. Vraag wel even aan je buren of ze dat goed vinden!

Kleurinspiratie voor de tuinmuur

Het aanbod aan verfkleuren is quasi onbekend, zeker omdat je in de meeste winkels kleuren kan laten mengen tot je de perfecte tint bereikt hebt. Kiezen uit dit enorme aanbod kan een hele uitdaging zijn. Enkele ideetjes om je op weg te zetten.

Groentinten. Van grasgroen tot neutraal kakigroen: alle groentinten komen perfect tot hun recht tussen het groen in de tuin. Ze vormen een harmonieus geheel, en wanneer je een groene muur met planten laat begroeien, valt hij helemaal niet meer op!

Wit. Een witte tuinmuur is een klassieker. Wit laat een ruimte groter lijken, en dat geldt net zo goed voor de tuin. Een witte tuinmuur kan je heel leuk versieren met kleurrijke outdooraccessoires!

Blauw. Blauw is net als groen een erg natuurlijke kleur, het is immers de kleur van de hemel. Zowel licht- als donkerblauw combineren mooi met het groen in je tuin.

De kleur van je gevel. Door je tuinmuur te schilderen in dezelfde kleur als je gevel laat je deze optisch overlopen in elkaar, wat een mooi ruimtelijk effect teweeg kan brengen. Je creëert zo eveneens een geheel dat rustig oogt.

Felle kleuren. Wie eens gek durft doen, kiest echt voor een felle kleur. In de tuin mag het immers allemaal wel wat vrolijker zijn. Oranje, geel, turquoise, … experimenteer er gerust op los!

08/08/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Verwarmingsinstallatie vervangen in de zomer
Volgende artikel
Dossier: vastgoed in het buitenland, waar investeer je het best?