Outdoor - Tuin

De tuinkalender voor mei en juni

De maanden mei en juni zijn belangrijk voor je tuin. Planten en struiken komen tot bloei en het gazon begint stevig te groeien. In deze tuinkalender vind je enkele activiteiten waar je nu best aandacht aan besteedt.

Gazon verticuteren

April was de ideale maand om je gazon te verticuteren. Geen paniek mocht dit nog niet gelukt zijn. Verticuteren kan ook nog in de maand mei. Je kan een verticuteermachine huren bij de tuinspeciaalzaak.

Maai eerst je gazon voor je verticuteert. Na het verticuteren hark je de losgekomen stukken mos en onkruid bij elkaar en zaai je de kale plekken in je gazon opnieuw in met graszaadjes. Let er op om de zaadkorrels voldoende te bevochtigen. Na enkele weken zal je de nieuwe graszoden zien groeien. Op dat moment kan je het gazon opnieuw beginnen maaien.

Hagen snoeien

In de periode rond eind mei en begin juni is het aangewezen om hagen een eerste keer te snoeien. Eventueel kan dit ook tijdens de maanden augustus en september. Dit geldt voor de meeste haagsoorten, zoals de beukenhaak, de buxus en de taxus.

Onkruid verdelgen

Tijdens de maanden mei en juni groeit en bloeit alles in de tuin. Dat geldt helaas ook voor onkruid. Om wildgroei te vermijden, controleer je best wekelijks je gazon, struiken en planten. Verwijder onkruid manueel en probeer het gebruik van onkruidverdelger te beperken tot één keer per jaar.

Eenjarige planten

Als de nachtvorst is verdwenen, is het tijd om eenjarige planten als petunia’s en geraniums in te planten. Gebruik hiervoor kwalitatieve vochtvasthoudende potgrond. Na zes weken kan je de planten bemesten met vloeibare mest.

De vijver

Heb je een vijver in de tuin? Dan is het in mei tijd om waterplanten als de waterlelie, de waterhyacint of mosselplantjes aan te brengen. Let wel dat minstens twee derde van het wateroppervlak vrij blijft zodat er voldoende zuurstof in de vijver aanwezig is.

Extra tip: geef voldoende water

Met het traditionele Belgische kwakkelweer in het achterhoofd kan het misschien raar klinken, maar zorg in mei en juni dat je planten en struiken voldoende water krijgen. Een evenwichtige vochtbalans is in deze periode cruciaal voor een gezond groeiproces.

21/05/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Wanneer krijg je een premie voor je condensatieketel?
Volgende artikel
5 x creatief in je interieur met krantenpapier