tuin gazon winterklaar maken

De tuin winterklaar maken in 5 stappen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Het spreekwoord mag dan wel wat cliché klinken, voor een mooie tuin gaat het nog steeds op. Wil je volgende lente genieten van een prachtige tuin? Dan is het belangrijk dat je de tuin winterklaar maakt. Haal je groene vingers nog één keer boven en geef je tuin een grondig onderhoud.

gras maaien - gazon winterEen stralende grasmat

Gras groeit meestal nog tot eind oktober. De laatste week is het uitgelezen moment om het gras nog een laatste maal af te rijden. Hark eerst alle bladeren bij elkaar zodat je grasmat volop kan genieten van het natuurlijke licht. De ideale maaihoogte door het jaar bedraagt ongeveer 4cm. Bij de laatste maaibeurt stel je de maaihoogte echter in op 5 à 6 cm.

Water bevriest

Klinkt logisch, toch? Jammer genoeg vergeten we al eens om lege potten om te draaien of blijft de tuinslang buiten liggen. Water dat bevriest zet uit en zorgt ervoor dat je potten en tuinslang barsten. Zet daarom alles binnen of draai al je potten om en laat de tuinslang volledig leeglopen. Idealiter bescherm je ook de buitenkranen tegen vorst. Laat eerst de leiding leeglopen en draai vervolgens de toevoer dicht. Wikkel je buitenkraan in doeken om ze optimaal te beschermen.

Heb je ook een vijver? Dan is het belangrijk dat deze niet dichtvriest zodat je vijverplanten en vissen voldoende zuurstof krijgen. Riet en bamboe vormen een natuurlijke barrière en houden de vijver (deels) open.

Hagen en bomen snoeien

Wanneer je jouw hagen of bomen moet snoeien hangt af van het type maar groenblijvende, winterharde hagen geef je het best nog een laatste snoeibeurt in oktober. Wanneer en hoe je snoeit hangt echter af van het type boom of haag. Knotbomen kun je snoeien tijdens de wintermaanden terwijl fruitbomen tijdens de herfst een snoeibeurt mogen krijgen.

Bescherm je planten

Planten die niet winterhard of vorstbestendig zijn moet je zo goed mogelijk beschermen tegen vorst. Gaat het vriezen? Dan kun je niet-winterharde struiken afdekken met een (jute) zak en de wortels kun je wat extra isoleren met stro of bladeren. Je kunt ze ook wat extra compost geven als energieboost.

vogels winter - vetbollen maken - wintertuinDenk aan de vogeltjes!

Alle planten gaan in winterslaap en de grond bevriest. Hierdoor moeten vogels op andere plekken op zoek gaan naar voedsel. Je bewijst ze dan ook een grote dienst door wat vogelvoeding in de bomen te hangen of door zelf een nestkastje te maken waar ze lekker knus kunnen overnachten. Je kunt ook zelf vetbollen maken zodat de vogels krachten kunnen opdoen.

Hiervoor maak je ongebruikt en ongezouten frituurvet warm (niet heet) waarna je er vogelzaadjes aan toevoegt. Laat het vervolgens wat afkoelen en giet het in een vorm. Plaats voor het droogt een touwtje in het midden zodat je de bol kunt ophangen. Na het drogen is de vetbol klaar! Zoek een goed plaatsje uit in de tuin of hang hem aan het nestkastje.

Zet je een schotel met water buiten? Let er dan op dat deze niet bevriest.

 

Uw vragen of opmerkingen bij dit artikel

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.