Outdoor - Tuin

De 7 tuintrends van 2020: zo ziet jouw tuin er deze zomer uit

tuin met tuinpad en roze planten

Je tuin helemaal klaarmaken voor de warme zomer die eraan komt, zodat je op zonnige dagen buiten heerlijk kunt genieten? Dat is dan nu hét moment! Het goede nieuws: dat hoeft helemaal niet zo veel werk te kosten. Hier ontdek je alvast de 7 belangrijkste tuintrends van 2020.

Trend #1: Ontsnappen aan de dagelijkse drukte

Een stressvolle werkweek, de kinderen op tijd ophalen, het huishouden regelen … de dagelijkse drukte is soms wat overweldigend. De beste plek om even te ontspannen? Dat is dit jaar ongetwijfeld de tuin.

Onze tuinen zullen in 2020 dan ook een rustige uitstraling hebben. Veel plantjes, een vijver, zachte tinten … Nu nog een leuke hangmat of een ligbedje en jij bent helemaal klaar voor een ontspannende avond.

Trend #2: Veel groen in de tuintrends van 2020

Wat er mee voor zorgt dat je tuin ontspannen aanvoelt? Veel groen in de tuin! Probeer de bestrating daarom tot een minimum te beperken. Het extra voordeel: je hebt meteen minder onderhoud. Waar planten staan, groeit er immers geen onkruid. Ook zijn er genoeg onderhoudsvriendelijke plantensoorten die je heus niet elke dag hoeft te verzorgen.

groene tuin weelderige bloemen tuintrends van 2020
Hoe meer bloemen en planten er in je tuin staan, hoe minder last je zult hebben van onkruid.

Leuk extraatje: ook de vogels, vlinders en insecten houden van een tuin met veel groen!

Trend #3: Weg met de perfectie

Een andere trend die ervoor zorgt dat een mooie tuin jou weinig tijd en moeite kost: imperfectie viert hoogtij! Een mix van materialen, planten en zelfs culturen is perfect mogelijk. Je doet dus helemaal wat je zelf wilt, zonder rekening te houden met wat bij elkaar past.

Trend #4: Moestuintje voor eigen gebruik

Het is al langer een hype: zelf voor je eigen groenten en fruit zorgen. Zo weet je perfect waar die vandaan komen, zijn ze extra vers en natuurlijk ook goedkoper. Het blijft dan ook dit jaar een echte trend om een moestuin te houden. Bovendien is je groentetuin verzorgen erg ontspannend en heeft het zelfs een mediterend effect. Alweer ideaal om te ontstressen!

Wist je dat … je zelfs op één vierkante meter een moestuin kon houden?!

moestuin verzorgen met kinderen
Tip: samen een moestuin verzorgen is een leuke activiteit om met de kinderen te doen!

Trend #5: Tiny garden in tuintrends van 2020

Dat we steeds kleiner moeten wonen, dat is allang geen geheim meer. Maar dat betekent natuurlijk dat ook de tuinen steeds kleiner worden. Gelukkig hebben we ondertussen geleerd hoe je met een kleine ruimte veel doet. Denk aan bloemen op je balkon, verticale tuinen, een klein kruidentuintje. Zelf in een minituin kun jij dus heerlijk genieten!

Tip: een tiny garden? Denk dan ook eens aan een tiny house: een woning met een kleine woonoppervlakte, maar die toch zeer comfortabel en zelfs luxueus is.

Trend #6: Regenwater hergebruiken

Een van de belangrijkste tuintrends van 2020: een ecologische tuin. Met de klimaatcrisis in het achterhoofd zijn we allemaal op zoek naar alternatieven om ons dagelijks leven wat milieuvriendelijker te maken. Wat daarbij zeker helpt: een regenton. Die vangt het regenwater op, dat jij hergebruikt voor je planten. En jij bespaart meteen op je waterrekening!

houten regenton
Kies zeker een leuk exemplaar!

Tip: Het nog beter doen dan dat? Investeer dan in een regenwaterput. Het water dat je daarmee opvangt, kun je ook binnenshuis gebruiken, zoals om je toilet door te spoelen of zelfs voor je wasmachine!

Trend #7: Binnen en buiten worden één

Het was in 2019 ook al een trend, en zet zich in 2020 gewoon verder: de grenzen tussen interieur en exterieur vervagen. We willen dan ook met z’n allen een tuin waar we het hele jaar door van kunnen genieten, en niet alleen tijdens warme, zonnige dagen.

tuin binnen
Je kunt natuurlijk ook altijd de tuin bijna letterlijk naar binnen halen. ;-)

Hoe je dat precies doet? Denk aan een buitenkeuken, een terrasoverkapping, dezelfde tegels in je veranda en op je terras … de mogelijkheden zijn bijna eindeloos. Zo geniet jij in de winter bijvoorbeeld achter je verandaglas van de zon, terwijl je in de de zomer op een regenachtige dag toch droog zit onder je overkapping.

21/03/2020

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Je zetel als middelpunt van je huis? Fluitje van een cent met deze tips
Volgende artikel
10x de lente in huis zonder in grote kosten te vallen