Doe Het Zelf

10 tips voor onderhoud van je woning tijdens de herfst

Temperatuurschommelingen, veranderende weersomstandigheden, bewoning,… een woning krijgt het vaak hard te verduren!  Opdat alles gesmeerd blijft lopen in en om de woning, is het aangeraden om elke seizoen een aangepast basisonderhoud uit te voeren. Wij geven alvast 10 tips voor een grondig herfstonderhoud.

1. Kijk je dak en dakgoten na

Het dak onttrekt zich aan het oog en wordt vaak over het hoofd gezien. Verwijder bladeren, vuil en dennennaalden uit de dakgoten en kijk even na of er geen pannen los liggen. Check ook even of er geen lekken zijn in het dak, ook rond de schoorsteen.

2. Controleer de bestrating rond je woning

Voor er sneeuw valt, kan je even nakijken of er geen losliggende klinkers zijn. Repareer deze voor ijzel ongevallen veroorzaakt.

3. Vervang de filters in de woning

Vervang filters van airconditioning systemen, kachels, droogkasten en verwarmingselementen. Schone filters zorgen voor een gezondere leefomgeving.

4. Last van lekkende kranen? Herstel ze nu!

Voor de temperaturen onder nul zakken, controleer je best even of de kranen in de keuken, badkamers en het washok niet lekken. Zo bespaar je de tijd en het geld die nodig zijn om een gesprongen kraan in de winter te repareren!

5. Maak jouw open haard winterklaar

Sommige mensen gebruiken hun open haard om te verwarmen tijdens de wintermaanden. Verwijder oude assen en kijk na of de schoorsteen vrij is. Roep indien nodig de hulp in van een professionele schoorsteenveger.

6. Boiler ontkalken

Zeg neen tegen kalkaanslag in de boiler! Kalkaanslag verwijderen is dus de boodschap en check ook even of er geen roest ontwikkelt in de ketel. Als je boiler oud en verroest is, doe je er beter aan om een energie-efficiënte boiler aan te schaffen.

7. Check ramen en deuren op kieren en spleten

Kijk na of de lijsten rond deuren en ramen in goede staat zijn. Zware gordijnen kunnen helpen om tocht tegen te houden.

8. Tuinmeubelen schoonmaken

Maak het tuinmeubilair en de tuinkussens grondig schoon. Eens ze droog zijn, bewaar je de kussens op een droge plek.

9. Tuingereedschap onderhouden

Als het gras stopt met groeien, kan je de messen van je grasmachine, trimmer en ander gereedschap laten scherpen. Als je nieuw gereedschap nodig hebt, is dit de moment om koopjes te doen!

10. Zorg voor je gazon

Kijk jouw sproeisysteem eventueel even na. Ga ook even langs jouw tuincenter en win informatie in over gazon bemesting.

 

16/10/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Beveiliging in huis: 4 waardevolle tips
Volgende artikel
Rolluiken installeren: je ramen perfect uitrusten