Outdoor - Oprit & Terras

Houten versus kunststof terrasplanken: het verdict

terrasplanken

Zomertijd is terrasjestijd. En waar is het bij mooi weer beter toeven dan op je eigen terras? Menig Belg vindt er plezier in om zijn eigen terras bovendien mooi vorm te geven (en vaak ook zélf aan te leggen). Die vormgeving begint bij de keuze voor de terrasplanken: kies je voor houten of kunststof planken? Het definitieve verdict!

De natuurlijke charme van een houten terras

Wellicht ervaar je houten terrasplanken als de meest voor de hand liggende keuze. Dat is logisch, want een houten terras groeide het afgelopen decennium uit tot een vaste waarde in tuin- en terrasaanleg  (teak of bankirai, iemand?). Hout bezit een natuurlijke charme die mooi tot zijn recht komt in een piekfijn verzorgde tuin vol fleurige bloemenperkjes en zorgvuldig getrimde buxusbollen. Een houten terras maakt zo’n gezellige tuin pas écht compleet – waar zou je anders rustig gaan zitten om van al dat moois te genieten?

terrasplanken

Van welk hout pijlen een terras maken?

Bankirai behoort tot de favorieten, maar het is zeker niet de enige houtsoort die zich leent voor de aanleg van een terras. Heel wat Afrikaanse, ‘rode’ houtsoorten (afrormosia, bilinga, padoek, …) zijn duurzaam en zwaar genoeg om goed te gedijen in een vochtige omgeving. Ook teakplanken zijn een uitstekende keuze voor je terras, maar worden vaak door andere houtsoorten verdrongen omdat ze relatief duur zijn.

terrasplanken

Kunststof terrasplanken: de toekomst?

Of houten terrasplanken in de toekomst vervangen zullen worden door hun tegenhangers in kunststof, valt nog af te wachten. Maar dat kunststof terrasplanken flink wat voordelen in huis hebben, valt niet tegen te spreken:

  • Antislip
  • Meer keuze in kleuren en afwerking (groeven, tekening, reliëf, …)
  • Duurzaam en stevig
  • Minder slijtagegevoelig (geen risico op houtrot)
  • Splintervrij
  • Onderhoudsvriendelijk

terrasplankenVoor velen is dat laatste argument doorslaggevend. Kunststof terrasplanken hoef je namelijk niet te behandelen met vernis of olie, zoals houten planken. Elk jaar grondig schoonmaken – eventueel met de hogedrukreiniger – volstaat.

03/08/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Wat is het verschil tussen hard en zacht water?
Volgende artikel
Welke interieurbeurs bezoek jij in het najaar van 2016?