Outdoor - Tuin

Gemakkelijk je tuinhuis inrichten: 5 eenvoudige tips & tricks

tuinhuis inrichten

Dankzij een tuinhuis heb jij heel wat extra ruimte om je tuinspullen op te bergen. Denk aan fietsen, een grasmachine, je gereedschap … Maar wil je alles gemakkelijk bij de hand hebben, moet je wel heel wat aandacht besteden aan je tuinhuis inrichten. Gelukkig kom je met deze vijf praktische tips al een heel eind vooruit. Een voorbereid mens is er twee waard!

#1: tuinhuis inrichten start bij de ingang

Een tuinhuis biedt niet alleen onderdak aan die kleinere tuinspulletjes, ook groot rollend materiaal is er meer dan welkom. Denk maar aan een kruiwagen, een grasmachine of de horde fietsen van het hele gezin. Maar let wel op voor je handen bij het binnen- en buitenrijden van dat materiaal! Die komen maar al te vaak in contact met de rand van de deur, met kleine schaafwondjes tot gevolg. Ga daarom voor een bredere deuropening: 20 centimeter extra doet al wonderen.

tuinhuis dubbele deur
Een dubbele deur geeft je meer ruimte om rollend materiaal binnen en buiten te rijden.

#2: kleine potjes als oplossing voor klein gereedschap

Spijkertjes, kwastjes, ringsteeksleutels … het zijn allemaal kleine tools die je gemakkelijk kwijtraakt of waar je al snel minutenlang naar zoekt. Ook daar is een eenvoudige oplossing voor: zorg voor potjes en bakjes waar je dat allemaal inkrijgt! Die potjes zie je wél gemakkelijk staan. Bovendien leg je zo alles gemakkelijk soort per soort: de spijkers bij elkaar, de sleutels bij elkaar, de plakband bij elkaar … Zo hoef jij je nooit meer te frustreren omdat je weer eens dat kleine ringetje niet vindt.

#3: je tuinhuis inrichten met behulp van de deur

Iets waar maar weinig mensen aan denken: gebruik ook de deur als opbergplek! Aan de binnenkant spijker je bijvoorbeeld wat haakjes waar je een kleine schop of hamer aanhangt. Zo liggen die niet onhandig door elkaar op een tafel. Ook moet je dan niet per se tot helemaal achteraan je tuinhuis lopen, onhandig tussen al die grote spullen: je neemt wat je nodig hebt simpelweg van de deur. Hang daar dan ook zeker de spullen die je het meest gebruikt.

open tuinhuis met kruiwagen en tuinslag ervoor. Ook gele tuinslang aan de deur
Ook de deur kun je gemakkelijk gebruiken om spullen op te bergen!

#4: in de hoogte werken

houten tuinhuis, open deur
Heeft je tuinhuis een schuin dak? Dan kun je vlak onder de nok je waspaal of parasol opbergen!

Een belangrijke tip bij plaatsgebrek: gebruik de hoogte. Dat geldt ook voor je tuinhuis. Een tuinhuis met zadeldak? Gelukzak! De structuur van een zadeldak leent zich namelijk perfect tot opbergplaats van je waspaal. Zo leg je die paal in de nok van het dat te rusten op de houten structuur.

Ook enkele horizontale planken boven elkaar installeren is een van de gouden tips: zo heb jij meer plek om al je spullen uit te stallen zonder dat het noodzakelijk een grote rommel wordt.

#5: installeer een kluis

In het tuinhuis staan ook enkele giftige, ontvlambare en andere schadelijke producten, zoals rattenvergif of onkruidverdelger. En die wil je niet uit het oog verliezen in al die andere rommel! Voorzie daarom een klein kastje met een slot dat je hoog en droog, bijvoorbeeld op ooghoogte, hangt. Zo hoef je je geen zorgen te maken over een ongelukje als je kleine bengels of je trouwe viervoeter in de buurt is.

kast vol giftige producten, pop ervoor
We weten allemaal dat het gevaarlijk is om kinderen dicht bij giftige stoffen te laten komen. Berg ze dan ook veilig op!

Check zeker voor je je tuinhuis plaatst of je een vergunning nodig hebt voor de bouw van je tuinhuis. Meer info vind je hier!

08/08/2019

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?