Steeds meer mensen laten een veranda bouwen. Zit je nu alleen buiten in de zomer en vind je dit zonde van je prachtige buitenruimte? Met een veranda in de tuin kun je langere tijd genieten van het buitenleven: zowel in het voorjaar, tijdens de nazomer en zelfs in het najaar. Wil ook jij een veranda laten bouwen? Dit zijn de aandachtspunten!

Het hele jaar door buitenplezier met een veranda

Een veranda in de tuin plaatsen heeft natuurlijk meerdere voordelen. Zo kun je langer van je tuin genieten, ook wanneer het bijvoorbeeld donker wordt. Zelfs in de winter is het er heerlijk vertoeven, zeker als je een terrasverwarmer plaatst. Dat eerste zonnetje na een koude winterperiode? Daar geniet jij ten volle van achter het glas van jouw veranda!

Hoe groot moet de veranda zijn?

glazen veranda leeg interieur

Een veranda moet perfect in je tuin passen én aansluiten bij je woning. Het bouwwerk moet niet te klein zijn, maar mag je tuin ook niet overheersen. Het is dan ook belangrijk om de perfecte oppervlakte voor je veranda te kiezen. Een veranda dient minimaal 2,2 meter hoog te zijn, de breedte en de lengte kun je zelf bepalen. Wel is het belangrijk dat de lengte van de veranda ongeveer twee derde van de breedte bedraagt. Vind je het lastig om de afmetingen van je veranda op eigen houtje te bepalen? Vraag dan een verandaspecialist om hulp.

De plaatsing: los in de tuin of tegen je huis?

Je kunt je veranda los in de tuin plaatsen, maar ook aan je huis laten bouwen. Bepaal voor jezelf wat jij het handigst én het mooist vindt. Houd er rekening mee dat een veranda aan je huis een belangrijk bijkomend voordeel heeft, namelijk extra isolatie van je woning. Doordat je veranda meer warmte vasthoudt en bij lagere temperaturen sneller opwarmt, gaat je energierekening flink omlaag.

Van hout tot aluminium: deze materialen zijn perfect voor je veranda

Veranda’s kunnen van diverse materialen gemaakt worden. Ieder materiaalsoort heeft zo zijn voor- en nadelen: vergelijk de verschillende materialen met elkaar en kies zelf welke voordelen voor jou het zwaarst doorwegen. Door materiaalsoorten met elkaar te vergelijken, kom je er vanzelf achter welk materiaal het beste bij jou past.

De meest voorkomende materialen voor een veranda zijn aluminium en hout. Een houten veranda geeft een warme uitstraling en houdt warmte beter binnen. Het onderhoud vraagt wel iets meer werk: zo zal je bijna jaarlijks het hout moeten opschuren en opnieuw verven.

Foto van veranda

Een aluminium veranda heeft dan weer een modernere uitstraling. Bovendien is het materiaal onderhoudsvrij, wat een voordeel is tegenover de houten variant. De prijzen van hout en aluminium liggen niet zo ver uit elkaar, al hangt dat uiteraard ook af van het type hout dat je kiest. Weet je niet zo goed welke materiaalsoort het beste bij jou past? Neem dan contact op met een verandaspecialist: die kan je precies vertellen van welke materialen jouw veranda gemaakt moet worden.

Bron: van Beem | Brengt buiten tot leven