Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

De ecologische en economische meerwaarde van groendaken

groendaken

Groendaken zijn aan een opmars bezig. In maart maakte de Franse regering groendaken verplicht voor grote commerciële gebouwen, maar ook voor huizen en appartementen kan een vegetatiedak een meerwaarde betekenen. We zetten de voordelen van een groendak op een rijtje.

Wat is een groendak?

De naam zegt het zelf: een groendak is een dak waarop planten groeien. Het bestaat uit een voedingsbodem en een natuurlijke vegetatie.

Je kunt twee soorten groendaken onderscheiden. Intensieve groendaken zijn volwaardige tuinen op het dak, met grassen, kruiden, struiken en zelfs bomen. Een intensief groendak is een extra buitenruimte die je ten volle kunt benutten. Een intensief groendak kan alleen op een dak met een aangepaste dragende constructie.

Bij een extensief groendak blijft de beplanting beperkt tot mossen, vetplanten en grassen of kruiden die weinig tot geen onderhoud vragen. In principe kun je een extensief groendak op een bestaand dak aanleggen. Je gebruikt het dak dan niet als een tuin of terras, maar hebt er natuurlijk ook amper onderhoud aan.

Natuur op je dak

De meest overtuigende reden om voor een groendak te kiezen? Het ziet er fantastisch uit. En je creëert een nieuw stukje natuur. Dat levert vooral veel voordelen op in de stad, waar groendaken bijdragen aan de biodiversiteit. Dankzij groendaken kunnen vogels zich standhouden in de anders zo volgebouwde omgeving. En als je voor een intensief groendak kiest, kan je er zelf ook elke dag van genieten.

Perfecte isolatie

Maar ook een extensief groendak is bijzonder nuttig. Een laag aarde en vegetatie boven op je dak vormt namelijk de perfecte isolatie voor je woning. In de winter gaat er heel wat minder warmte verloren. In de zomer absorbeert je groendak de hitte van de zon en blijft je woning aanzienlijk koeler. Doordat je je airconditioning of verwarming veel minder nodig zult hebben, daalt je energiefactuur met wel twintig procent. Daarenboven voorzien verschillende Vlaamse en Brusselse gemeenten een premie voor groendaken.

Watercyclus

Groendaken nemen water op dat anders rechtstreeks naar de riolering zou gaan, met minder overbelasting van de riolen tot gevolg. De kans op overstromingen, door overvolle rioleringen en een volgezogen ondergrond, vermindert ook. Een groot en intensief groendak kan zelfs zoveel water opnemen dat je geen regenwaterput meer nodig hebt.

En praktisch, wat kost het?

Kies je voor een extensief groendak, dan vind je op de markt diverse systemen met bakken of tapijten die je zelf kan installeren. De prijzen variëren uiteraard sterk in functie van het type groendak dat je kiest. Maar voor de prijsbewuste consument zijn er reeds pakketten beschikbaar vanaf 30-40€ per m². Heb je bijvoorbeeld een uitbouw achteraan met zo’n 10m² plat dak, dan kost een groendak hiervoor slechts 300-400€. Een geringe investering die je een mooie besparing oplevert!

 

25/08/2015

Vragen en opmerkingen

L
Liesbet

Perfecte isolatie is wat teveel eer. Groendaken helpen inderdaad om te isoleren, maar dan vooral tegen de warmte. In de winter blijft dakisolatie echter echt wel onmisbaar om de warmte voldoende binnen te houden!

  IT
  Iwonen Team

  Hi Liesbet,

  goed punt! We willen niet het statement maken dat je door een groendak geen isolatie meer nodig hebt, integendeel! Dakisolatie is een absolute must om de warmte binnen te houden en je energieverbruik in de hand te kunnen houden en daar zijn we ons zeker van bewust :-)

  Bedankt voor je berichtje!

  Groetjes,

  iWonen

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Je droomwoning kopen: niet zonder deze checklist!
Volgende artikel
Een fleurige én zuinige handdouche