Veeg de vloer aan met je oude vloerbekleding!

Waar moet je nu juist op letten bij het kiezen van een nieuwe vloer? Dit is, meer dan je zou denken, een groot struikelblok voor veel mensen.

Dé gids voor je nieuwe vloer

Allereerst moet je weten wat je wil of tenminste: welke richting wil ik uitgaan? Dit kunnen simpele vragen zijn zoals: welke kleur? Moet de vloer er proper uitzien ook al is ie vuil? Als de vloer nat is, is ie dan glad? Voor welke kwaliteit ga ik en aan welke prijs? Gaat de vloer lang mee? Hoeveel onderhoud is er nodig en hoe?

Deze tips kan je al vast en zeker onthouden bij het maken van een keuze:

  • Meer kleurschakeringen op de vloer wil zeggen dat je er minder vuil op ziet
  • Hoe hoger de categorie van de tegels, hoe hoger de kwaliteit. Dus een vloer met klasse 5 is beter dan een vloer met klasse 1
  • Ga altijd een tweede keer kijken. Een vloer kan namelijk anders tonen bij ander licht of een andere lichtinval
  • Controleer hoe hol of bol een tegel staat. Dit kan je doen door er een rechte tegel diagonaal op de andere te zetten
  • Vergelijk prijzen. Dit kan je een aardig voordeel opleveren

Voor welke soort vloer moet je nu kiezen

Er zijn verschillende soorten vloerbekleding en allemaal hebben ze verschillende eigenschappen. Elke vloer heeft zo zijn voor- en nadelen. Opdat je niet zou verdwalen, zetten wij even de belangrijkste vloeren voor jou op een rijtje en bezorgen je meteen wat inspiratie.

Vinyl vloer

Vinyl is een soepele en veerkrachtige kunstof en vereist geen egale ondergrond. Het is een populaire vloer vanwege zijn lage kostprijs en zijn eindeloze designmogelijkheden. Vinyl is beschikbaar in alle kleuren en motieven, omdat het bedrukt kan worden. De mogelijkheden zijn eindeloos en volledig aan te passen aan jouw interieur.

Andere belangrijke voordelen van vinyl zijn de veerkrachtigheid, de hoge slijtweerstand en het eenvoudige onderhoud ervan. De veerkrachtigheid zorgt voor een aangenaam gevoel wanneer je erop loopt en biedt een maximum aan comfort. De slijtweerstand wordt bepaald door de dikte van de bovenlaag. Dit is een doorzichtige laag bovenop het designlaagje. Tenslotte is de vloer zeer makkelijk te onderhouden. Af en toe stofzuigen doet de trick en eens dweilen met het juiste product.

Een vinyl vloer van goede kwaliteit kan je al kopen vanaf 24 euro per vierkante meter. Voor minder goede kwaliteit heb je al vinyl vloer vanaf 6 euro per vierkante meter.

Laminaat

Laminaatvloeren zijn kunststof producten. Hierdoor zijn ze zeer budgetvriendelijk, eenvoudig te plaatsen en vereisen bijna geen onderhoud.

Deze vloer is een veelzijdig product dat in alle kleurenpalletten beschikbaar is. Wil je graag een natuurlijke look? Of mag het een toffe opvallende teint hebben? Alles kan met laminaat. En het eenvoudige kliksysteem maakt van je een handige Harry.

Bij laminaat kan je trouwens de kwaliteit altijd herkennen aan de gebruiksklasse. Deze klasse brengt de volgende factoren met zich mee: vlekbestendigheid, impact van meubels, brand- en schroeiplekken, gladheid, stootvastheid en slijtvastheid. Hoe hoger de gebruiksklasse, hoe hoger de kwaliteit. Dus klasse AC5 is beter dan AC1.

De gemiddelde prijs van laminaat is zo’n 15 euro per vierkante meter.

Houten vloer of parket

Een houten vloer of parket geeft een rustiek, authentiek en vooral: een warm gevoel aan je thuis. De bekendste houtsoorten waarmee gewerkt worden zijn: eikenhout, notenhout, teak, essen en grenen.

Bij het kiezen van een parket heb je de keuze uit 3 verschillende soorten:

  • Lamel parket: dit parket bestaat uit een toplaag en een onderlaag. Dit is een samengesteld product en is stabieler dan massief houten parket.
  • Massief houten parket: het grote voordeel aan dit parket is dat het een zeer lange levensduur heeft en het straalt bovendien klasse uit. De nadelen aan dit soort parket zijn veelal het prijskaartje en dat er enige zorg in kruipt zoals vernissen, …
  • Visgraat parket: dit is een traditioneel parket van alle tijden. Zoals de naam zegt, liggen de plankjes in visgraatpatroon. Deze techniek geeft een warm en open gevoel aan uw ruimte.

De gemiddelde prijs van een houten vloer in het algemeen is moeilijk vast te leggen, omdat veel afhangt van de houtsoort, het soort houten vloer en de kwaliteit. De prijs varieert tussen zo’n 25 tot 150 euro per vierkante meter.  

Linoleum vloer

Linoleum is een vloer samengesteld uit verschillende natuurlijke en hernieuwbare grondstoffen. De belangrijkste voordelen aan linoleum zijn de duurzaamheid van de vloer, het makkelijk onderhoud, de hygieëne ervan, de hoge slijtweerstand en de kleurvastheid. Tegenwoordig is linoleum beschikbaar in allerlei vormen en kleuren en kan het door doe-het-zelvers geplaatst worden. Dit komt dankzij het kliksysteem waarbij de linoleum op HDF-panelen is aangebracht.

Waar je op moet letten bij linoleum is de ondervloer, die moet stevig en sterk zijn. Ook is het niet geschikt voor vochtige plaatsen.

Tenslotte is het een vloer met een prijskaartje, maar wie linoleum legt, investeert. Het is een zeer duurzame vloer, is zeer slijtvast en ontvlamt moeilijk. De prijs/kwaliteit is zeker de moeite waard.

De prijzen van linoleum liggen gemiddeld tussen 30 en 55 euro per vierkante meter.

Kurkvloer

Kurk is afkomstig van de schors van de kurkeik. Het is een natuurlijk, warm product en bovendien ecologisch verantwoord omdat de kurkeik elk jaar nieuwe schors groeit en dus een herwinbare bron is.

De belangrijkste voordelen van kurkvloer zijn het warmtegevoel, de stilte, de lange levensduur en het onderhoud ervan. Dankzij de unieke structuur van kurk, neemt dit product zeer makkelijk geluid op. Het is ook veerkrachtig, wat een aangenaam gevoel geeft als je erover loopt. De gevoelswaarde is hierdoor zeer hoog. Wat betreft de schoonmaak is af en toe stofzuigen of een natte dweil de boodschap.

Kurkvloer is makkelijk zelf te leggen, want ook dit product heeft een handig kliksysteem en kan op bijna alle ondergronden geplaatst worden.

Een klein nadeel aan kurk als vloerbedekking is dat je de beschermlaag af en toe moet vernieuwen doordat belopen plekken zichtbaar kunnen worden. Deze zelfde laag zorgt er ook voor dat je vloer stof- en waterafstotend is en blijft.

Verder moet je opletten met zware voorwerpen of meubels. Doordat kurk licht is, kan dat afdrukken achterlaten.

Voor een kurkvloer calculeer je best zo’n 30 tot 65 euro in per vierkante meter.

Vloertegels

Vloertegels heb je in alle soorten, kleuren en formaten. Je hebt vloertegels speciaal voor de badkamer, speciaal voor de keuken, … Dit geeft een decoratieve meerwaarde.

Bij het kiezen van tegels maak je een onderscheid tussen 2 soorten tegels: keramische tegels en natuursteen. Keramische tegels bieden meer opties. Deze tegels beschikbaar in bijna alle kleuren en formaten. Ook kan je kiezen tussen verschillende structuren van de tegel. Zie je graag een spiegelglasse tegel of liever een robuustere? Dat kan met de keramische tegel!

De natuursteen tegel is, zoals de naam het verraad, meer natuurlijk qua look en feel met een eigen uniek karakter door zijn structuur. Kies je toch liever voor een keramische tegel, maar met dezelfde look en feel van een natuursteen? Ook dat kan!

Over het algemeen hebben beide tegels als vloerbedekking weinig onderhoud nodig. Toch moet je hiermee uitkijken, want sommige natuursteentegels vereisen een toch iets intensiever onderhoud.

Verder zijn vloertegels ideaal in combinatie met vloerverwarming. Je kiest dan best voor een tegel die goed warmte geleidt en bestand is tegen temparatuurschommelingen. Anders krijg je barsten.

Vloertegels zijn relatief goedkoop en hebben een zeer lange levensduur, maar niet alleen de tegels bepalen de kostprijs. Ook de lijm/mortel, het voegen, egaliseren en plinten moet je mee verekenen in het kostenplaatje.

Vloertegels van goede kwaliteit heb je al vanaf 40 tot 80 euro per vierkante meter. Dit lijkt veel, maar veel hangt af van welke soort tegel je neemt natuurlijk en een tegel is een lange termijn investering.

Het prijsverschil tussen natuursteen en keramische tegels is niet groot. Natuursteen kost vaak iets meer dan keramische tegels, maar dat prijsverschil valt al bij al echt wel mee. Natuursteen tegels kan je al kopen vanaf 30 euro per vierkante meter. Keramische nét iets goedkoper vanaf 20 à 25 euro per vierkante meter.

Gietvloer

Een gietvloer is gemaakt op basis van epoxy of polyurethaan. Het verschil tussen de twee zit ‘m in de kwaliteit. Polyurethaan is elastischer dan epoxy en minder gevoelig voor krassen. Het is ook duurzamer en biedt meer loopcomfort. Wat het een ideale vloer voor particulier gebruik maakt. Epoxy is dus harder en meer geschikt voor industriële doeleinden. Informeer je dus op voorhand goed over het verschil tussen de twee.

Verder biedt gietvloer allerlei voordelen. Deze vloerbedekking is ideaal voor renovaties. Je kan hem over bijna alle ondervloeren leggen. De vloer is beschikbaar in een heel arsenaal van verschillende kleuren en kan achteraf makkelijk een ander kleurtje gegeven worden. Ook is gietvloer perfect voor vloerverwarming, omdat het goed geleidt en voelt van nature uit warmer aan dan betonvloer. De afwerkingsmogelijkheden zijn glanzend, mat of zijdeglans.

Het plaatsen van een gietvloer kan je best aan een specialist overlaten om een perfect eindresultaat te bekomen. Waarom vraag je je af? Dit jobje vereist speciale materialen en technieken die de gemiddelde doe-het-zelver meestal niet bezit.

De prijs van een gietvloer hangt grotendeels af van de ondergrond en de dikte van de laag die gelegd moet worden. Het prijsverschil tussen polyurethaan en epoxy is ongeveer 15 euro per vierkante meter. De prijzen van van een gietvloer variëren tussen 60 euro tot iets meer dan 100 euro per vierkante meter.

Hoeveel vierkante meter je minstens nodig hebt

Wanneer je je vloer gaat leggen, is het belangrijk de correcte oppervlakte van de ruimte te weten. Maar met hoeveel hout of tegels kom je dan toe? Moet je iets meer bestellen? Of veel meer? Wat is de foutmarge waar je rekening mee moet houden bij het leggen van een vloer?

Dat is allemaal afhankelijk van de vorm en de grootte van de kamer. Met de handige Floor Calculator kan je makkelijk achterhalen hoeveel vierkante meter vloer je nodig hebt bij elke oppervlakte en vorm van de kamer.

Hoe werkt het? Meet je muren nauwkeurig op en geef ze in. De Floor Calculator berekent voor jou de totale oppervlakte en hoeveel vloer en, eventueel, plinten die jij nodig zal hebben om dit tot een goed einde te brengen!

Get Adobe Flash player