Landelijk wonen: cottage- of Long Island-stijl?

Wees gerust, stadsmussen: om landelijk te wonen hoef je niet naar het platteland te verhuizen. Landelijk wonen betekent: je woning inrichten in die typisch stijl met de juiste elementen. En dat kan evengoed op een appartement in de stad als in een landhuis op de boerenbuiten. Maak kennis met de twee grote stijlstromingen die landelijke interieurs domineren: cottage en Long Island.

Landelijk wonen in stijl: essentiële elementen

Het nieuwe landelijk wonen is bezig aan een opmars. Steeds meer jonge gezinnen laten die nieuwbouw voor wat hij is (wegens te duur) en kiezen ervoor om een oude hoeve of boerderij te renoveren. Zo heb je twee vliegen in een klap: een huis dat betaalbaar is en bovendien over een uitgesproken eigen karakter beschikt. Die karakteristieke stijl is eigen aan woningen met een cottage-interieur. Hij wordt bepaald door een aantal vaak terugkerende stijlelementen. We zetten ze even voor je op een rij.

Natuurlijke materialen en meubelen

Het spreekt voor zich dat de landelijke woonstijl een beroep doet op natuurlijke materialen. Zo zie je vaak stenen vloeren, en daarnaast uiteraard ook veel hout. Afhankelijk van welke stijl je verkiest, cottage of Long Island, kan je variëren met donkere en lichte houtsoorten. Maar daarover later meer. Laten we het eerst hebben over de elementen die landelijk wonen zo gezellig maken.

Authentieke elementen

Een landelijk interieur kan niet zonder elementen die verwijzen naar ‘de tijd van toen’. Noem het gerust authentiek, zo’n retrofornuis of ouderwetse kachel in je keuken. Een open haard is ook altijd goed voor een warm en nostalgisch gevoel in huis, zeker in de herfst- en winterperiode. In een landelijke keuken kom je pas helemaal tot rust!

Decoratieve details

Landelijk wonen houdt in: de juiste decoratie. Ook als je geen grote authentieke meubelstukken opneemt in de inrichting van je huis, kun je toch nog toegeven aan de hang naar nostalgie. Dat doe je door goed gekozen decoratieve details toe te voegen. Enkele ideetjes: een antieke kandelaar, een smeedijzeren kapstok, fluwelen gordijnen, een plaid over de sofa, kussens met nostalgische print of een oud servies van oma, … Er zijn items genoeg die je interieur een authentieke vibe geven. Of beter gezegd: landelijk wonen in stijl. Decoreren in landelijke stijl, dat is kiezen voor knus, eenvoudig, licht, zacht en subtiel.

Zachte, landelijke kleuren

Schreeuwerige kleuren of fluotinten passen niet bij een landelijke interieurstijl. Creëer rust in de woning door gebruik te maken van zachte kleuren die mooi in mekaar overvloeien. Denk aan pasteltinten als oudroze, babyblauw of lila. Die passen mooi bij landelijk wonen. Of kies voor aardetinten: oker, terracotta, roestbruin … Natuurlijk is er altijd ook nog de klassieker der klassiekers. Men zegt niet voor niets ‘wit is altijd schoon’, toch?

Landelijk interieur, twee stijlen

Heel wat landelijke interieurs zijn schatplichtig aan twee grote stijlstromingen. Je hebt de Engelse cottagestijl, waarin huiselijkheid centraal staat. Bloemen en planten krijgen een prominente rol (zowel in de omringende tuin als binnen in huis), de meubelstukken zijn zorgvuldig uitgekozen (een strategisch geplaatste leesfauteuil is een echte must in de cottagewoonkamer), en de ruimtes moeten vooral gezelligheid uitstralen. Kleinschaligheid is hier het codewoord als het aankomt op landelijk wonen. Gezelligheid en samenzijn, daar draait het om in een landelijke woonkamer!

Niet zo bij de Long Island-stijl: daar mag het allemaal wat grootser. De Long Islandstijl leunt meer aan bij de strandhuizen in de Hamptons – al hoeft het natuurlijk niet per se zo luxueus als de huizen van New York’s finest – dan bij de Engelse plattelandshuizen. Vaak is het kookeiland een pronkstuk in het Long Islandhuis en kiest men voor retrotegels of een oude, natuurstenen vloer. De leefruimtes zijn open, en de meubels licht van kleur. Vandaar dus die verschillende houtsoorten: licht hout voor de openheid van een Long Islandhuis, donkerder hout voor de cosiness van een cottage.

Zin gekregen om je interieur wat meer cottage te maken? Hier vind je alvast interieurtips. Succes!