Klassiek interieur: luxueus en klassevol

Een klassiek interieur herken je aan zijn tijdloosheid en elegantie. Inspiratiebronnen voor een op-en-top klassieke inrichting haal je bij de oude Grieken, of je put ze uit de gloriejaren van de Italiaanse renaissance. Toen ‘weelderig’ nog geen eufemisme was voor ‘kitscherig’, maar een treffende omschrijving van de rijkelijk gedecoreerde interieurs in de statige palazzi die Rome’s sfeervolle pleinen omringen. Hoe je díé sfeer naar je eigen interieur doortrekt? Dat lees je hieronder.

Klassiek wonen

Klassiek interieurs stralen klasse en exclusiviteit uit. Het zijn de interieurs die je terugziet in luxueuze lobby’s van prestigieuze hotels. Ook daar komen de kernwaarden van een klassiek interieur – tijdloosheid en elegantie – helemaal tot hun recht.

Elementen van een klassiek interieur

De klassieke interieurstijl onderscheidt zich door luxe, exclusiviteit en status. In een klassiek interieur lopen verschillende stijlen door elkaar: van design tot retro, van neutraal tot explosief. Het komt erop aan om de juiste combinaties te vinden.

Klassieke kleuren

Klassieke interieurs moeten het hebben van diepe, intense kleuren. Bordeaux, diep paars en antraciet zijn kenmerkend voor een klassieke stijl. Ook pastelkleuren kom je vaak tegen in klassieke interieurs. Deze basiskleuren kun je mooi combineren met zwarte, gouden en zilveren details.

Heb je het meer voor lichte kleuren? Ook die passen perfect bij een klassieke stijl. Ga voor wittinten als crème, eierschaal of ecru als je licht in de ruimte wilt brengen.

Luxueuze materialen

Klassiek wonen staat gelijk aan luxe. Glanzende stoffen, luxueus leder, kristalluchters, accenten in zilver en goud … Ze zijn niet weg te denken uit een traditioneel klassiek interieur. Vloeren van donker hout, een visgraatparket of luxueuze natuursteen – zoals marmer of Belgische hardsteen – horen helemaal thuis in een klassiek design.

Voor kussens, lakens en gordijnen werk je in een klassiek interieur het best met luxueuze stoffen, zoals zijde, satijn, of velours.

Ook overweldigende kroonluchters gemaakt uit kristal of metaal met een zilveren, bronzen, of gouden laagje mogen niet ontbreken in een klassiek interieur.

Het salon en de zithoek decoreer je  met extra grote tapijten of vloerkleden. Tip: zorg ervoor dat alle meubels op het tapijt passen. Dat geeft een gevoel van ruimte en comfort.