Japans interieur: een en al zen

Japanse interieurs zijn open, rustgevend en sereen. Het codewoord? ‘Zen’. Een Japans interieur is een plek waar je jezelf hoort ademen bij een heerlijk kopje thee. Kortom: een plaats waar je na een dag hard werken de last van je schouders voelt glijden.

Japans design: abstract, eenvoudig en minimalistisch:

Veel ruimte en een minimum aan meubels kenmerken een Japans interieur. Eenvoudige interieurelementen zoals accessoires of meubels komen veelvuldig terug.

Japans design staat voor eenvoud. Gebruik geen al te schreeuwerige meubels of accessoires. Vermijd tierlantijntjes en versieringen en kies eerder voor abstract. Strakke lijnen, vierkante vormen, neutrale kleuren en natuurlijke materialen zijn ideaal.

Japanse meubels

Een Japans interieur is minimalistisch ingericht. Door weinig meubels te plaatsen, creëer je een open en een rustgevend gevoel. In een Japans interieur vind je meestal een laag, abstract tafeltje, vloerkussens in plaats van stoelen, open schabben of lage muurkastjes. Die meubels zijn meestal gemaakt uit donker hout of bamboe en stralen eenvoud en rust uit.

Traditionele Japanse interieurelementen

Wie aan een Japans interieur denkt, denkt meteen aan de doorzichtige wanden en schuifdeuren. Die schuifdeuren worden ook wel ‘shoji’ genoemd. Ze zijn gemaakt uit hout en transparant rijstpapier.

Een tweede typisch Japans element zijn ‘tatami’. Dat zijn vloermatten gemaakt uit geperst rijststro. Vroeger werden ze volledig als vloerbedekking gebruikt in Japanse woningen. Tegenwoordig gebruik je ze als tapijt. ’Tatami’ geven een natuurlijk en authentiek gevoel aan je Japans interieur.

‘Andon’ lampen passen perfect in een Japans interieur. Het zijn de traditionele, bolle lampekappen die gemaakt zijn van rijstpapier waardoor ze een zacht, natuurlijk licht uitstralen.

Natuur natuurlijk

De natuur speelt een centrale rol in een Japans interieur. Kies voor traditionele Japanse planten, zoals bamboe en een bonsaiboompje. Zij geven je interieur een oosterse toets en een rustige, natuurlijke sfeer.

De typisch Japanse schuifdeuren laten veel natuurlijk licht binnen. Daarnaast kun je je interieur aangenaam verlichten met rijstpapieren lampkapjes, kaarslicht of waxinelampjes.

Hout, rijstpapier, wol, zijde en katoen komen veel voor in een Japans interieur. Bovendien wordt bamboe veel gebruikt voor afscheidingen, raamdecoratie en als vloerbedekking.

Het kleurenpallet van een Japans interieur

Japans design gebruikt een uitgebreid pallet aan neutrale kleuren. Wit, beige, grijs, zwart en antraciet spreken voor zich. Maar eveneens groen- en bruintinten gelden als neutrale kleuren vanwege hun rustige en natuurlijke uitstraling. Vind je dit een beetje te saai? Geef dan een accentkleurtje mee aan je interieur. Geel, groen, blauw en vooral rood werken perfect.

‘Less is more’

Respect voor ruimte is een basisprincipe bij Japans design. Des te minder objecten, des te minder prikkels je ervaart. Het geeft je zintuigen rust. En dat is wat we zoeken in een zen-interieur.