Interieur

Zelf je huis inrichten? Tips van de interieurarchitect!

zelf je huis inrichten

Een piekfijn interieur dat eruitziet alsof het uit een woonmagazine is geplukt … Wie droomt er niet van? Je eigen huis inrichten is een avontuur van jewelste, of je nu een groot of een klein budget hebt. Maar zelfs als je perfect voor ogen hebt welke look je wil bereiken, ga je toch beter niet onbezonnen te werk. Interieurontwerpers hanteren namelijk heel wat do’s en don’ts om al die mooie plaatjes die je in interieurmagazines ziet te creëren. We zetten de belangrijkste op een rijtje …

DO: de architectuur de show laten stelen

Zelf je huis inrichten

Een uitnodigende open haard, een prachtig hoog plafond, reusachtige raampartijen, … Zet bijzondere architecturale elementen extra in de verf en stem de rest van de ruimte erop af.

 • Een open haard komt het mooist tot zijn recht als je hem omringt met textuurbehang en de kleuren van het behang laat terugkomen in textielaccessoires.
 • Hoge plafonds vragen dan weer om kroonluchters of oversized hanglampen.
 • Grote ramen zijn op hun mooist als je ze ‘omlijst’ met gordijnen tot op de grond, waarvan je de kleuren hier en daar in de ruimte laat terugkomen.

Is de architectuur van de ruimte niet meteen iets om over naar huis te schrijven? Een knap kunstwerk kan evengoed dienen als focaal punt! Combineer met accentverlichting (bijvoorbeeld een spotje boven of onder het kunstwerk) voor het mooiste resultaat.

DON’T: je laten verleiden door de trend van het moment

Zelf je huis inrichten

Beperk trendy meubels en accessoires tot stukken die je moeiteloos kunt veranderen. Zijn bloemenprints op een gegeven moment al wat de klok slaat? Een sofa met frisse bloemenprint ziet er prachtig uit in de lente, maar gaat algauw vervelen tijdens de herfst. Zonde van de investering dus. Kussenslopen met bloemetjes zijn een uitstekend alternatief.

DO: je huis inrichten door ritme te creëren

Zelf je huis inrichten

We zijn er ons niet altijd van bewust, maar onze hersenen houden nu eenmaal van patronen. Aan elk opvallend element in een ruimte moeten we minstens één ander element kunnen linken qua vorm of kleur. Harmonie troef!

DON’T: muurkleuren kiezen in de verfwinkel

Zelf je huis inrichten

De kleurenwaaiers die je in verfwinkels tegenkomt, spreken natuurlijk tot de verbeelding. Maar ze vertellen je niet of een bepaalde tint op een bepaalde muur wel tot zijn recht zal komen, want in elke ruimte is het licht weer even anders. Verfstaaltjes kopen en ermee experimenten is de boodschap!

DO: je interieur gaandeweg laten ‘groeien’

zelf je huis inrichten

Je huis is pas echt een thuis als je je stempel erop hebt gedrukt. Het ultieme ingrediënt voor een interieur met een persoonlijke toets? Tijd. Leg jezelf geen strakke deadlines op, maar begin met de basisstukken en voeg gaandeweg accessoires toe. Je weet nooit wat je nog zult tegenkomen op de rommelmarkt, welke kunstwerken man- of vrouwlief nog uit zijn of haar mouw zal toveren, welke schatten je oma nog op zolder heeft liggen, … Een huiselijk interieur is en blijft een work in progress

 

30/03/2017

Vragen en opmerkingen

MD
Marie de Jonge

Ik denk veel mensen kunnen leren van de regel ‘laat je interieur gaandeweg groeien’. Ook ik heb vaak de neiging om veel spullen en meubels in een keer te kopen. Ik raak dan ook regelmatig uitgekeken op mijn impulsaankopen. Ook haal ik meer voldoening uit een gekocht meubelstuk wanneer deze precies is wat ik zoek.

  HI
  Hanne Inspirerend Wonen

  Hallo Marie,

  Helemaal mee eens! Al is het natuurlijk niet altijd even eenvoudig, je interieur rustig laten groeien. Geduld is een schone deugd, zegt men dan ;-)

  Bedankt voor je leuke reactie!

  Groetjes,

  Hanne
  Inspirerend Wonen

VR
Vincent Rondwijk

Het is inderdaad vaak verleidelijk om op trends in te spelen. Wanneer het over accessoires gaat, kan je inspelen op trends vind ik zelf. Deze zijn makkelijker te vervangen. Ik heb zelf bijvoorbeeld goed nagedacht voordat ik een roze bank kocht!

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Dit worden dé keukentrends voor 2017
Volgende artikel
Waarom alleen sloten van erkende merken goede sloten zijn