Interieur - Woonkamer

Van chaotische open kast naar gestyled pronkstuk

grijze zetel met open volle kast tegen de muur

Heb jij er al eens aan gedacht om een open kast in je interieur te zetten? Die is zonder twijfel een prachtige meerwaarde voor de ruimte! Maar let wel op: als de kast een verzamelplek wordt voor allerlei frutseltjes, oogt heel de kamer al snel chaotisch. Wil je die open kast liever in een mum van tijd bijna professionele inrichten? Houd dan rekening met deze tips.

Woonstylist spelen

Je open kast een metamorfose geven klinkt misschien als veel werk, maar dat hoeft het heus niet te zijn: soms bereik je met weinig middelen toch een groots effect! Haal bijvoorbeeld de woonstylist in jezelf naar boven en maak een moodboard met je favoriete afbeeldingen uit verschillende woonmagazines. Zo stel je gemakkelijk de juiste stijl en het juiste kleurenpalet voor je kast samen. Tevreden? Dan kan de metamorfose beginnen!

Rommel achter gesloten deuren

De volgende stap: een schifting maken in je spullen! Maak de volledige kast leeg en sorteer de inhoud in drie stapeltjes:

  • in de kast te bewaren
  • weggooien
  • elders opbergen

Kleine rommeltjes die de open kast chaotisch zullen doen lijken, maar die je niet wilt weggooien, leg je in een mooie opbergdoos. Wil je daar een afgesloten plek voor? Voorzie een deel van de kast dan van schuifdeuren, gordijnen of lades om spullen uit het oog te zetten. Op die manier krijgen alleen de mooie spullen een plekje, alsof je kast een heuse etalage is.

open kleerkast met mannenkledij en -schoenen

Etaleren als een professional

En dan nu le moment suprême: de kast opnieuw indelen. Het sleutelwoord? Balans! Zo heb je bijvoorbeeld gekozen voor een specifiek kleurenpalet: wijk daar niet van af! Anders heb je al snel een kakofonie aan kleuren en prullaria die van de hele open kast een rommeltje maken. Werk liever ton sur ton voor een leuk schaduweffect.

Je spullen sorteren doe je in kleine groepjes. Denk aan een stapeltje boeken hier, een leuk vaasje daar … Voor een speels effect plaats je lijstjes van verschillende formaten tegen de achterwand. Zo heb je ineens ook wat meer plaats voor de rest van je decoratie.

Maak het persoonlijk

Uiteraard moet de kast bij jou passen. Ben je bijvoorbeeld fan van de minimalistische stijl? Geef je open kast dan niet al te veel springende details, maar bijvoorbeeld wel wat schuifdeuren waarachter je je spullen kunt verbergen. Kies wel sowieso voor een persoonlijke toets: een foto van die leuke daguitstap, dat leuke erfstuk van je oma, een souvenirtje van een avontuurlijk reis … Zo ziet je open kast er in geen tijd prachtig uit!

16/08/2019

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Traditioneel, elektrisch of met gas: zo koop je een barbecue die bij je past
Volgende artikel
Vintage meubels en leuke accessoires: op naar een vintage interieur