Interieur - Woonkamer

Americana madness! Leven zoals in de States

The wild west in Texas, de Art Decostijl uit Miami, de skyscrapers in New York, de blitse neonborden uit Las Vegas, … De aantrekkingskracht van de Verenigde Staten en de uiteenlopende stijlen vormen voor velen een inspiratiebron voor een origineel en uniek interieur. Tijd om op Americanajacht te gaan!

Americana is een verzamelnaam voor decoratie, verzamelstukken, meubels, enzovoort met Amerikaanse stijl. En die stijl is zeer uiteenlopend. Aan de ‘stars and stripes’ herken je Americana meteen maar door de grote mix van culturen bieden Amerikaanse decoratie en meubelen veel meer dan de star spangled banners. Wij gingen voor je op zoek en zochten enkele stukken bij elkaar die jouw interieur fabulous én glamorous maken!

Marquee letters en neon signs uit Vegas

Als je deze borden ziet, denk je aan maar één plek op aarde: Las Vegas! De gigantische reclameborden met hippe lettertypes, felle kleuren en uiteraard de vele lampjes spreken tot ieders verbeelding. Ze kleuren letterlijk en figuurlijk de skyline van Las Vegas en ook in jouw interieur kunnen ze voor kleur zorgen. De marquee letters vind je tegenwoordig trouwens bij heel wat webshops en speciaalzaken.

De perfecte eyecatchers voor een hip interieur!

Oldschool posters uit de film, muziek en kunstwereld

Amerika is op vele vlakken een trendsetter maar op vlak van film, muziek en reclame kijkt de hele wereld naar Amerika. De geschiedenis van die sectoren maar ook de Amerikaanse kunstgeschiedenis is dan ook zo rijkgevuld met onvergetelijke momenten, de meest indrukwekkende personen en onbetaalbare memoribilia.

Wil je dit aspect toch in je interieur verwerken zonder je spaarrekening te plunderen? Dan grijp je best naar oude posters, platenhoezen en reclamebeelden. Kies er enkele van de meest iconische beelden uit en je hebt meteen enkele knappe eyecatchers bij elkaar! Ook foto’s van pakweg Marylin Monroe, Martin Luther King, J.F. Kennedy, Mohammed Ali, de Coca Cola Lady en andere bekende Amerikaanse figuren voegen glamour toe aan je interieur. En wie wilt er nu geen blik Campbell’s van Andy Warhol in z’n woonkamer?

Verweerd hout of industrieel metaal?

Eeuwen geleden kon je in Amerika van Florida tot Chicago over de toppen van de bomen lopen zonder ook maar één keer de grond te moeten raken. De ‘ontdekking’ van Columbus en de daaropvolgende kolonisatie van de Spanjaarden en Britten zorgden echter voor immense ontbossing. Vandaag de dag is Amerika (gelukkig) nog zeer bosrijk en de Amerikanen hebben dan ook een grote voorliefde voor hout. Hun huizen zijn vaak uit hout opgetrokken maar ook houten meubels komen zeer vaak terug in het interieur. Zeer typerend voor een Amerikaans interieur zijn de antieke, houten meubels met een verweerde look. Vaak zijn de meubels of het interieur zelf nog in het wit of groen geschilderd waarbij hier en daar de verf al afgebladerd is.

Anderzijds hebben de Amerikanen ook een sterke industriële rush doorgaan waarbij er immens veel ijzer en metaal gebruikt werd. Veel van de gigantische skyscrapers werden in metaal opgetrokken en iedereen herinnert zich wel de typische beelden van arbeiders die tientallen meters hoog op metalen dwarsbalken hun lunch opaten. Het industriële karakter is dan ook vandaag nog sterk aanwezig in de Amerikaanse interieurs: industriële lampen, bakstenen muren, chrome accenten, verluchtingsbuizen die zichtbaar zijn, grote ramen met metalen frames, … All part of the game!

De grote smeltkroes van nationaliteiten en culturen heeft er echter ook voor gezorgd dat ook in het interieur lustig gemixt en gematcht wordt zoals je hieronder kan zien.

Welke Americana stukken heb jij in je interieur? Of waar zou je grof geld voor neertellen? Laat het ons zeker weten
!

25/06/2014

Uw vragen of opmerkingen bij dit artikel

Vorige artikel
« Chez Blavier, vous profitez d’une expérience et d’une compétence professionnelle de rêve ! »
Volgende artikel
Doe inspiratie op voor je eigen droomhuis