Interieur - Vloeren

Ziekenhuisvloeren schoonmaken: tips voor een onberispelijk resultaat

ziekenhuisvloeren schoonmaken

De vloeren in een ziekenhuis krijgen nogal wat te verduren. Ze worden dag en nacht intensief belopen en vlekken van bloed, urine of chemische producten zijn geen uitzondering. Maar hoe kun je ziekenhuisvloeren schoonmaken? We geven je graag enkele praktische tips.

Ziekenhuisvloeren zijn homogene pvc-vloeren

De vloeren in ziekenhuizen zijn in veel gevallen homogene pvc-vloeren. Logisch, want dit soort vloeren heeft een hoge mechanische weerstand. Kies je voor de IQ-kwaliteit, dan heb je ook relatief weinig onderhoud. Voor een langdurig en mooi resultaat volstaat het om enkele basisregels in acht te nemen.

  • Ziekenhuisvloeren dagelijks schoonmaken is een absolute must. Enkel intensief reinigen in geval van vlekken is geen optie.
  • Naast de dagelijkse schoonmaak is er ook regelmatig een intensievere schoonmaak én van tijd tot tijd een grondige schoonmaak
  • Plaatselijke vlekken verwijder je het best zo snel mogelijk. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt om de vlek te verwijderen.
  • Heb je een ziekenhuisvloer in een lichte kleur? Dan zal die een intensievere reiniging vergen dan als je een donkere kleur gekozen hebt. Ook het dessin van de vloer heeft zijn impact: het ene motiefje verbergt het vuil namelijk al beter dan het andere.

Dagelijks je ziekenhuisvloeren schoonmaken

Voor de beste resultaten reinig je de ziekenhuisvloer met een gecombineerde schrobzuigmachine met een middelmatig stijve borstel of een rode schuurpad.

Heb je zo geen machine? Dan kun je de vloer ook droog moppen om stof en vuil te verwijderen. Gebruik daarvoor een vezel- of microvezeldoek, droge of geïmpregneerde wegwerpdoeken of een borstel met zachte haren.

ziekenhuisvloeren schoonmaken

Je kunt ook vochtig moppen. Gebruik daarvoor een mop die je nat maakt met water of met een detergentoplossing. Een andere optie is om een voorbevochtigde mop te gebruiken. Let erop dat er nooit een waterfilm op de ziekenhuisvloer achterblijft. Het vloeroppervlak moet visueel droog zijn na zo’n vijftien à twintig seconden.

Ziekenhuisvloeren reinigen zonder detergent

Ook reinigen zonder detergent is mogelijk. Gebruik daarvoor een schrobzuigmachine met een diamanten schuurpad van het type ‘Twister Green’ of van een gelijkaardige kwaliteit.

Vlekken verwijderen

Zijn er vlekken op je ziekenhuisvloer? Behandel die dan onmiddellijk. Gebruik een witte of rode nylon pad in combinatie met een neutraal detergent. Vermijd solventen. Start aan de buitenzijde van de vlek en poets naar het midden. Naspoelen doe je met zuiver water. Heb je een specifieke vlek waar je geen raad mee weet?  Sla dan niet aan het experimenteren, maar neem contact op met de fabrikant van de vloer.

Nog vragen over het schoonmaken van ziekenhuisvloeren? Neem dan gerust contact op met onze professionals.

25/11/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
De favoriet van gastblogger Anne: bijzettafeltjes
Volgende artikel
Dit zegt je badkamerinrichting over je persoonlijkheid