Interieur - Vloeren

Zelf je parketvloer opschuren? Zo ga je te werk

parketvloer opschuren - onderhoud

Een kwalitatieve parketvloer gaat een leven lang mee. Wie jaar na jaar wilt blijven genieten van de prachtige uitstraling van het hout, moet de vloer af en toe eens onder handen nemen. Die klus kun je toevertrouwen aan een vakman maar je kunt ook zelf aan de slag gaan. We vertellen je hoe het opschuren van een parketvloer in zijn werk gaat en hoe je een glansrijk resultaat verkrijgt.

Je vloer opschuren

Het opschuren van je parketvloer is geen klus waar je onbezonnen aan begint. Je moet zorgvuldig te werk gaan om schade aan je vloer te vermijden. Zorg er in eerste plaats dus voor dat je goed overweg kunt met de schuurmachine. Eens je het gebruik onder de knie hebt, kun je aan de slag.

De eerste keer gebruik je schuurpapier met een grove korrel (bv.: 24) en ga je diagonaal over de vloer zonder een plekje over te slaan. Verwijder het stof, vervang het schuurpapier door een fijnere korrel (bv.: 60) en geef de vloer een tweede schuurbeurt, dit keer in de lengterichting. Verwijder opnieuw het stof en vervang het schuurpapier door een nog fijnere korrel (bv.: 120) en geef de vloer een laatste schuurbeurt waarna de oorspronkelijke houttint opnieuw zichtbaar wordt.

De vloer onder radiatoren of aan de plinten kan je op schuren met een kantschuurmachine of een schuurblokje en/of schuurpapier.

Voegen en schoonmaken

Met een speciale voegkit kun je vervolgens de naden en kieren opvullen. Dit doe je door het vloeibare middel te mengen met het schuurstof. Dit zorgt voor een pasta waarmee je alle gaatjes kunt opvullen.

Zorg er vervolgens voor dat al het stof verwijderd wordt. Ga eerst met de stofzuiger over de vloer en gebruik vervolgens een lichtvochtige doek om alle stofresten te verwijderen.

Je parket borstelen

Deze stap is niet noodzakelijk in het proces maar zorgt er voor dat de nerfstructuur opnieuw mooi naar boven komt wat voor een doorleefde look. Bovendien verwijder je met de staalborstelwals de toplaag waardoor lichte beschadigingen weggewerkt worden.

parketvloeren

De afwerking

De laatste stap bestaat uit het beschermen van het onafgewerkte hout. Hiervoor heb je verschillende mogelijkheden en welke je kiest hangt af van je persoonlijke smaak. Je kunt ervoor kiezen om het parket te lakken, te boenen, te oliën of te vernissen. Wil je de authentieke uitstraling van het hout behouden? Kies dan voor een kleurloze vernis.

 

28/10/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Appartement met kleine badkamer? Zo richt je ze in!
Volgende artikel
Een eigen woning niet haalbaar? Met deze budgettips lukt het tóch!